Gerardus Magazine 2023-8

2023-8

Jong in Johannesburg

Van zero tot hero

Lees artikel als pdf
 

We kunnen het ons in Nederland eigenlijk niet meer voorstellen, dat mensen met een goed stel hersens en grote motivatie om verder te komen in het leven, toch geen kans krijgen om een opleiding te volgen. Onder de vluchtelingen met HIV, waar ik door mijn Sister Mura Foundation in downtown Johannesburg mee verbonden ben, is dat helaas echter schering en inslag. 
De leden van de Sister Mura Foundation bestaan uit HIV+ vluchtelingen uit DR Congo, Nigeria, Zambia, Malawi, Zimbabwe en Zuid Afrika. De meeste van hen komen uit straatarme plattelandstreken en zijn naar ‘The City of Gold’, Johannesburg, gekomen om geld te verdienen en dat geld terug naar huis te sturen, naar de achterblijvers. Dit fenomeen heet ‘black tax’.
Dankzij een Nederlandse donor, een zakenman van de Veluwe die anoniem wenst te blijven, kunnen we al jarenlang hordes van onze vluchtelingen naar een zogenaamd ‘skills training’ sturen, een opleiding korter dan een half jaar, die erop gericht is snel, oftewel als eigen baas oftewel als werknemer, geld te verdienen.

 

Werk in een verzorgingshuis in Birmingham (UK)
Nu dit programma een langere tijd draait, zien we steeds meer de vruchten ervan. Ik wil een van onze hardwerkende ‘power women’ hier voor het voetlicht brengen. Het is de 42-jarige HIV+ alleenstaande moeder Nomathemba. Zij komt uit een arme plattelandstreek van Zimbabwe, is gescheiden en leeft in een golfplaten hut in de straatarme township Tembisa aan de rand van Johannesburg met haar drie tienerkinderen, waarvan er twee tevens HIV+ zijn. 
Nomathemba deed drie jaar geleden een training als ziekenverzorgster, die we haar konden aanbieden dankzij de gulheid van onze Veluwse zakenman. Nomathemba slaagde met goede cijfers en begon daarna zorgvuldig een carrière in Groot-Brittannië te plannen. Afgelopen woensdag kreeg ik een whatsapp-bericht van Nomathemba vanuit het vliegtuig dat haar via London naar Birmingham zou brengen. 
Nomathemba was alle andere horden gepasseerd, zoals een taaltest, een TBC-test, het verkrijgen van een nieuw en geldig paspoort en het vinden van oppas voor haar kinderen. Nu zat ze in het vliegtuig, ze had nog nooit gevlogen en nu ineens elf uur en was op weg naar Birmingham, waar haar zus haar zou afhalen en waar haar werk wacht in een verzorgingshuis. Nomathemba heeft de kans die ze zag, gegrepen en met een ongelofelijk doorzettingsvermogen, dat alleen moeders hebben die hun kinderen in een beter situatie willen zien als zij zelf, gewerkt aan de realisatie van haar droom.

 

Navolging
Nadat ze in Birmingham was geland, kon Nomathemba tijdens onze contacten niet ophouden om de Sister Mura Foundation en haar donors te bedanken. Inmiddels zijn er vijf vrouwen die lid van de Sister Mura Foundation supportgroep waren, expats geworden. Daarmee worden mensen aangeduid die tijdelijk in het buitenland wonen, vooral om geld te verdienen. Twee Zimbabwaanse en een Zambiaanse vrouw werken in Groot-Brittannië in de gezondheidszorg. Een Zambiaanse vrouw woont in Chicago (USA) en een vrouw uit de DR Congo is werkzaam in Parijs als verpleegster. 
Al deze vrouwen zijn nu broodwinner voor hun families en gaan sparen voor opleidingen voor hun kinderen, voor het bouwen van een behoorlijk huis in het dorp waar ze oorspronkelijk vandaag komen en voor het opzetten van een winkel of een zaakje dat ze straks in leven kan houden als hun contract in het Verenigd Koninkrijk erop zit.
Gisteren heb ik een groepsapp gemaakt om blijvend met onze dappere expats in contact te blijven.
Dank je wel, gulle gever van de Veluwe en alle andere weldoeners van onze stichting: u weet niet half wat een impact uw donaties hebben! Dank u wel, zeg ik ook aan u, beste lezer van ‘Gerardus’. Dank u voor uw steun aan onze stichting.


We zijn aan het einde van deze jaargang. Volgend jaar gaat Lieve Droogmans u meenemen naar de RD Congo, waar redemptoristen ook alle steun verdienen.
Ik vond het fijn dat er een jaar lang aandacht was in het Gerardus Magazine voor het wel en wee van de Sister Mura Foundation in Johannesburg. U bent gul geweest en hebt reeds € 3.010 bij elkaar gebracht om ons te helpen. Misschien wilt u ter gelegenheid van het laatste artikel nog een extra duit in het zakje doen! We gaan het geld gebruiken voor voedselpakketten voor alleenstaande hiv+ vluchtelingen, moeders met kinderen, die het in de jungle van de grote stad Johannesburg niet redden. 
We zijn erg blij met een donatie op het banknummer NL96 INGB 0001 042400 (voor Vlaanderen: BE33 0631 6556 1046), met vermelding ‘voor de Sr Murastichting Johannesburg’. 
Heel veel dank en alle goeds en zegen!

Ricus Dullaert