Gerardus Magazine 2023-8

2023-8

Bijbels koken

Latkes voor chanoeka

Lees artikel als pdf
 

Het Joodse feest Chanoeka duurt acht dagen en heet ook wel ‘feest der lichtjes’. Elke dag steken Joodse gelovigen een kaars aan op de menora, de negenarmige kandelaar. De aansteekkaars brandt acht dagen, de overige kaarsen worden ’s avonds, één per dag, aangestoken tot ze uiteindelijk allemaal branden op de laatste avond.
Joden vieren de bevrijding van de heilige tempel in Jeruzalem. De Grieken die het land bezet hadden werden in 168 v.Chr. door de Makkabeeën verdreven. De tempel die ontwijd was, werd opnieuw ingewijd. Bij die inwijding deed zich iets bijzonders voor. Men vond een flesje olie, genoeg om de kandelaar één nacht te laten branden, maar de menora brandde acht dagen. Zo ontstond het chanoekawonder dat de joden elk jaar herdenken. Dit gebeurt volgens de Joodse kalender meestal in december. Dit jaar van 7 tot 15 december. Het wordt daarom ook wel Joods kerstfeest genoemd.
Tijdens Chanoeka worden vaak latkes – aardappelpannenkoekjes gebakken in olie – gegeten. Ze zijn 
erg lekker en hebben ook een belangrijke symbolische betekenis. Het eten van in olie gebakken gerechten is een manier om het oliewonder van Chanoeka te herdenken. Traditioneel worden latkes gegeten met zure room en appelmoes. 


Recept (8 stuks) 

Ingrediënten 
450 gram aardappelen • 1 flinke ui • 80 gram bloem • 2 eieren • zwarte peper • 1,5 theelepel zout • zonnebloemolie

 

Bereiden
Schil de aardappels. Rasp ze grof. Doe dit in een schone theedoek, draai er een bolletje van en druk er zoveel mogelijk vocht uit, dan lukken de latkes het best. Rasp de ui en doe alles in een kom. Klop in een andere kom de eieren los en meng de bloem er door. Voeg het zout en peper naar smaak toe. Voeg alles bij elkaar en meng tot een beslag. 
Verhit in een koekenpan olie. Schep met een lepel een hoeveelheid beslag in de pan en druk dit iets plat. Draai na een paar minuten de latkes om en bak de andere kant bruin. Houd de reeds gebakken latkes op een bord warm in de oven op ongeveer 100 graden.
Serveer de latkes direct met zure room en appelmoes.

Myriam Steemers