Gerardus Magazine 2020-5

2020-5

Eeuwfeest

Apostolaat van de pen

In het eerste artikel van deze serie over ‘100 jaar Gerardus’ vertelde ik dat de redemptoristen zich altijd sterk hebben gemaakt om het Woord van God ook ‘met de pen’ te verkondigen. 

Een gebedsboekje van Sint Alfonsus (Gulpen, 1860) en een brochure over hem (Wittem, 2010)Daarin tonen zij zich goede ‘zonen van Sint-Alfonsus’, stichter van de congregatie. Die schreef vooral moraal-theologische werken ten behoeve van priesters. Met name in de jaren dat hij bisschop was, merkte hij dat de meeste een stevige pastorale bijscholing nodig hadden. Ook schreef hij devotieboekjes voor ‘de gewone mensen’.  

Wittem werd een belangrijk centrum van het ‘apostolaat van de pen’, nog voordat in 1920 het ‘Sint Gerardusklokje’ het levenslicht zag. Sterker nog: toen de redemptoristen zich hier kwamen vestigen in 1836, zette de eerste rector al meteen een eigen, bescheiden drukkerij op, om – zoals pater H. Mosmans in 1936 bij het eeuwfeest van de redemptoristen in 
Wittem schreef: “Aan het volk de werken van Alphonsus in handen te geven en zo de uitwerkselen der missiën te bestendigen, de godsvrucht te verlevendigen en het christelijk geloof te verdiepen.” 

De eerste boekjes waren in het Duits, in die tijd de voertaal in deze streken. Onder een brede laag van de katholieke bevolking werd vooral Alfonsus‘ boekje ‘Bezoeken aan het Allerheiligste Sacrament’ bekend, met nadien nog vele herdrukken. En soms vinden nazaten van vrome voorouders nog op zolder een ander werkje van hem: ‘De Heerlijkheden van Maria’. Allemaal uitgaves van Klooster Wittem, vanaf 1838 gedrukt door de fa. Alberts, die speciaal voor al dat drukwerk naar Gulpen was verhuisd. 

De latere kardinaal Victor Deschamps van Brussel-Mechelen, in die tijd professor in Wittem, noemde dat “een trek van het toenmalige Wittem, dat de zucht om anderen door het uitgeven van boeken nuttig te zijn, zich van ons had meester gemaakt, gelijk dit het geval was met onzen H. Stichter en zijn eerste gezellen”.

Vandaag zetten wij deze traditie voort met bijvoorbeeld dit Gerardus Magazine en de Gerardus dagkalender, waarvan de uitgave van 2021 al te koop is. En regelmatig geeft Klooster Wittem geïllustreerde boekjes uit over bijvoorbeeld redemptoristen-heiligen en pelgrimswandelingen. In de rekjes van kerk en kapel zijn onze handzame folders te vinden over belangrijke christelijke waarden en uitingsvormen. Het is nu ‘apostolaat met de laptop’, maar het doel blijft hetzelfde: het Woord Gods als een Blijde Boodschap verkondigen!

Henk Erinkveld CSsR