Gerardus Magazine 2020-5

2020-5

Uitgelezen

Thuis en toch op bedevaart

Heilige plaatsen, zalige plekken

Pelgrimsoorden in Nederland en Vlaanderen

Paul Spapens; Prijs: € 16,90 

 

De naam Paul Spapens zal veel lezers van het Gerardusmagazine bekend voorkomen. Hij schrijft regelmatig artikelen in ons blad over bedevaarten, Mariadevotie en volksreligiositeit.
Na een reisgids over Maria-oorden (‘Maria, moeder van iedereen’) heeft hij nu een boekje geschreven over twaalf bedevaartsplaatsen van andere heiligen in Nederland en Vlaanderen.
Een interessante lijst, als je de inhoudsopgave opslaat. Welke zal ik het eerst gaan lezen? Misschien een bekende heilige uit de vaderlandse geschiedenis, Bonifatius? Hij werd bij Dokkum vermoord; dat weet iedereen. Maar verder weet ik niet zo veel van hem, en al helemaal niet van Dokkum, het Friese stadje dat met hem verbonden is. 
Over de voor mij volstrekt onbekende heilige Godelieve die vereerd wordt in Gistel in Vlaanderen schrijft Paul Spapens zelf al verderop in dit nummer (blz. 18). Misschien moet ik maar beginnen met het heilig bruurke van Megen (die officieel helemaal niet heilig is). Ook onze eigen heilige Gerardus en Klooster Wittem komen aan de orde.
Hij beschrijft alle plekken en de (al dan niet officiële) heiligen die er vereerd worden met vlotte pen. Hij laat aan het begin altijd een van de beheerders van het heiligdom aan het woord. Dat zijn meestal enthousiaste vrijwilligers die vol liefde vertellen over hun plek en hun heilige. Het zijn verhalen over geloof en geschiedenis, maar ook over voorvallen die in het hier en nu gebeuren. Want de meeste bedevaartsplaatsen – zo laat Paul Spapens zien – zijn nog steeds levendige plekken, die volop bezocht worden, zowel door vereerders van de heiligen als door toeristen. 
Nu midden in de coronacrisis is reizen moeilijk. Al lezend bedacht ik me dat dit boekje eigenlijk een ideale manier is om coronaproof op bedevaart te gaan: je hebt door de vlotte beschrijvingen en de foto’s het gevoel dat je helemaal aanwezig bent op de plek, en toch zit je veilig thuis. Als je dus elke week een hoofdstuk leest, kun je deze zomer elke week op bedevaart. En wie weet kunnen we volgend jaar enkele plekken echt bezoeken.

 


 

Nog twee boekentips van Gerard(us) 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd.
Koop uw boeken bij Gerard, dus!

 


 

Leven een kunst

Ignatiaanse meditaties

Rick Timmermans (redactie); Prijs: € 17,90  

 

Dit boek bevat 60 zeer gevarieerde verhalen van zeer diverse personen, zoals een demente vrouw, een Tweede Kamerlid, een predikant en een gedetineerde. Wat de verhalen verbindt, is de kunst van het leven of in elk geval het verlangen en de zoektocht daarnaar.  Niet zweverig, maar nuchter vanuit de ignatiaanse spiritualiteit. En steeds de moeite van het overwegen waard. Timmermans heeft de bijdragen verzameld, die eerder zijn verschenen in ‘Ignis’, een webmagazine van Nederlandse en Vlaamse jezuïeten, bij gelegenheid van het 10-jarig bestaan ervan.  


 

De eenzaamheid doorbreken

Over christelijk gedenken
Erik Varden; Prijs: € 22,50  

 

Varden, bisschop van Trondheim (Noorwegen) en daarvoor vier jaar abt van de cisterciënzerabdij in Leicestershire (Engeland), schrijft over zes ervaringen van bijv. dood, ziekte of uitsluiting. Die kunnen mensen heel eenzaam maken. Maar, zegt Varden, het christendom verzet zich ertegen dat we ten diepste alleen zijn. “ ‘Iedere mens’ is verankerd in de Bron van Alles”. ‘Herinneren’ is een kernwoord, want dit boek neemt Vardens persoonlijke herinneringen als uitgangspunt en beschrijft zes bijbelse geboden die voor hem ‘bakens’ op zee zijn geworden. 

Ageeth Potma