Gerardus Magazine 2020-7

2020-7

Uitgelezen

Dapper

De wilde stilte

Raynor Winn; Prijs: € 22,90; bestel dit boek

 

Toen ik verleden jaar het boek ‘Het Zoutpad’ in handen kreeg, werd ik aangetrokken door het bijzondere verhaal van Raynor en Moth. Het was een tragisch noodlot dat hen overkwam: ze kregen in een week tijd twee onheilstijdingen: ze verloren een rechtszaak en moesten per direct hun huis uit én Moth kreeg de diagnose van een ongeneeslijke ziekte. In hun wanhoop besloten ze het ruim 1000 km lange, ruige Zoutpad te lopen. En die noodgreep bleek in allerlei opzichten hun redding, want Moth voelde zich al lopend steeds beter. En Raynor genoot, ondanks het loodzware karakter van de tocht, van de vrijheid die dit lopen bood. 
In dit tweede boek ‘De wilde stilte’ vertelt Raynor hoe het verder ging: hoe haar man Moth weer gaat studeren, hoe ongelukkig zij zelf wordt in hun piepkleine appartementje en hoe Moth steeds verder aftakelt en steeds vergeetachtiger wordt. Totdat ze besluit een oude passie op te pakken en alles op te gaan schrijven: hun leven, hun Zoutpad, hun alles. Wanneer ze haar schrijfsels naar een uitgever stuurt, geschiedt het wonder: haar verhaal wordt enthousiast ontvangen. En er gebeuren nog meer wonderen. Ze krijgen een vervallen landhuis in Cornwall aangeboden om het te huren en op te knappen, zij maken een wandel­tocht op het onherbergzame IJsland. De vele lezingen en voorlees­dagen veranderen de schuchtere, wat mensenschuwe Raynor Winn in een veel zekerdere vrouw. 

Zij heeft mij geraakt met haar verhaal. Werd ik eerst aangetrokken door het wandelkarakter van het boek, gaandeweg ging ik me steeds meer verbonden voelen met de beide hoofdpersonen en van harte hoop ik dat er ook nog een derde boek uitkomt. Ik wil zo graag weten hoe het verder gaat met deze twee dappere mensen, die telkens weer opkrabbelen.


Nog twee boekentips van Gerard

 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!

 

Kerk in tijden van corona

Diagnose-Dilemma-Duurzame toekomst
Herman Van Rompuy e.a.; Prijs: € 19,50; bestel dit boek

 

Welke lessen trekken christenen uit deze coronatijd? Wat zijn de aandachtspunten voor een nieuwe toekomst van onze lokale kerken in Nederland en Vlaanderen? Kerkleiders, theologen en spirituele voortrekkers uit de katholieke en protestantse wereld geven vaak prikkelende antwoorden en stellen nieuwe vragen. In deze bundel worden geen conclusies getrokken, maar een tussenbalans opgemaakt, want er wordt door deze crisis een nieuwe toekomst geboren, een nieuwe missionaire kerk in Nederland en Vlaanderen. 

 


Wat is wijsheid? 

Enige gedachten over de natuur, de economie en de zin van het leven na de coronacrisis

Carlos de Bourbon de Parme, Sylvester Eijffinger, Paul van Geest; Prijs: € 14,90 ; bestel dit boek

 

Wat is Wijsheid? Daarover buigen zich deze drie auteurs van diverse uitgangspunten. ZKH De Bourbon, zoon van prinses Irene, schrijft vanuit stichting Compazz (circulaire economie en duurzame innovatie); Eijffingen schrijft als emeritus-hoogleraar Economie en Van Geest als hoogleraar Kerkgeschiedenis. Een bijzondere combinatie die de huidige crisis ziet om ruimte te maken voor deugden als barmhartigheid en gerechtigheid, om onze verhouding tot de natuur in een ander licht te zien en om te groeien in gemeenschapszin en verbondenheid.  

Nan Paffen