Gerardus Magazine 2020-8

2020-8

Eeuwfeest

“Ik ben lid van het Klokje”

Onlangs kwam ik in gesprek met een vrouw uit Tilburg, die met haar zoon en zijn gezin in Wittem op bezoek was. ‘Ik kom elk jaar minstens één keer naar Wittem; tot vorig jaar was dat altijd met mijn man. Maar die is overleden. Mijn zoon zei: ‘Mam, in het vervolg gaan wij in zijn plaats mee naar Wittem’. Ik ben al dertig jaar lid van het klokje; Wittem hoort erbij.‘ Zo zeggen mensen dat vaak: ‘lid van het klokje’, het blad dat begon als Sint-Gerardusklokje en drie jaar terug ‘Gerardus Magazine’ werd. Je bent niet een ‘abonnee’  van dit blad, maar je bent ‘lid’ ervan: van de familie van Gerardus, van Wittem; en dat vaak van generatie op generatie. 
In de loop van 100 jaar is er veel veranderd in ‘het Wittems blaadje’, maar één rubriek is steeds gebleven: de herdenking van onze doden. Feitelijk zijn het bijna altijd overleden abonnees die we op de voorlaatste bladzijde noemen. Zij blijven verbonden met de ‘familie’ rond Gerardus. 
Maar de familie van nog lévenden van ‘Gerardus’ wordt ouder en kleiner… Het blad dat ooit 43.000 abonnees telde, heeft momenteel ‘slechts’ 3.000 abonnees. ‘Slechts’? We scoren daarmee niet eens zo heel slecht in het land van de levensbeschouwelijke tijdschriften. We zien ook dat vandaag de dag veel mensen langs andere wegen, zoals internet en ‘social media’, zich verbonden weten met Klooster Wittem. 
En er komen ook wel nieuwe abonnees bij, zij het mondjesmaat. Veel mensen nemen het magazine mee vanuit kerk en receptiehal. En we krijgen waarderende woorden over vorm en inhoud,  ook van mensen die vanouds geen band hebben met Wittem. 
Maar er is ook het nuchtere feit, dat we het op den duur niet redden als het aantal vaste abonnees blijft zakken. Gelukkig zijn er zonen en dochters die het abonnement overnemen als hun ouders te oud zijn of er niet meer zijn: elke overledene op de ‘lijst van lieve  doden’ betekent gelukkig niet altijd een abonnement minder! Maar aan het eind van dit jubileumjaar zouden we elk ’lid van het klokje’ willen oproepen: help mee dat dit magazine het nieuwe jaar begint met nieuwe abonnees! Moedig anderen aan ook een abonnement te nemen. Om de prijs hoeven ze het niet te doen, want welk tijdschrift krijg je acht keer per jaar in de bus voor maar € 15,50! (*)

 

(*) Helaas moeten we vanwege gestegen kosten de abonnements­prijs vanaf 2021 met één euro verhogen.


Cadeautip voor Sinterklaas of Kerst
Maak uw familie, buren of vrienden ‘lid van het klokje’; het kost u als schenker van het abonnement slechts € 12,50 voor jaargang 2021! Maak dat bedrag over op IBAN NL96 INGB 0001 0424 00 met vermelding ‘nieuw abonnement voor … (naam en adres vermelden van wie u blij wilt maken), en wij zorgen ervoor. Dank u!

Henk Erinkveld CSsR