Gerardus Magazine 2021-1

2021-1

Lees dit eens

Wat ertoe doet in het leven

In zijn licht

Geestelijke vriendschap in een tijd van rouw

Jeanine Broos & Carola Schuurman; Prijs: € 15,00; bestel dit boek 

‘In Zijn Licht’ is een boek van verlies én verlangen naar leven. Carola, moeder van vier kinderen, verliest op 3 december 2002 ’s avonds plotseling haar man Jaap. Hij sterft ten gevolge van een hartinfarct. Carola wil persé aan Jeanine, een collega fysiotherapeute, zelf vertellen dat Jaap gestorven is. Jeanine ervaart dit als bijzonder en voelt aan dat ze contact met Carola moet blijven houden. Een jarenlang e-mailcontact, de basis van dit boek, komt eruit voort. Opmerkelijk is hun verschillende geloofsachtergrond: Carola van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en Jeanine is rooms- katholiek, maar ze gaan beiden op weg en maken elkaar deelgenoot van ‘wat er werkelijk toe doet’. Want dat is het verlangen dat bij beiden leeft. Na een jaar e-mailcorrespondentie kijken ze terug op dit eerste jaar. Dit herhaalt zich na het tweede en derde jaar. Dan stopt het e-mailverkeer omdat het leven een nieuwe wending krijgt. In deze terugblik worden de thema’s uit hun contact eruit gelicht: rouw, staan in Zijn Licht en oecumene.

Het boek is een weergave van de dagelijkse worsteling van Carola om – zeker in een eerste jaar – te moeten overleven met haar nog kleine kinderen en met God. Het confronteert Jeanine met de vraag: wat geloof ík nu eigenlijk? Maar ze vertellen elkaar ook over de verjaardagen van de kinderen, het ontluiken van de sneeuwklokjes en de pracht van de bloembollenvelden. 

Mij raakt vooral de authenticiteit waarmee beide vrouwen over hun geloof spreken, zoals in de passage waarin Carola Gods aanwezigheid intens ervaart direct na het overlijden van Jaap: ‘Ik kies voor God, ik ben blij met mijn kinderen én ik kan alleen verder’. Het is een kostbare ervaring die een eerste kiem legt ‘voorbij aan het strikte weten’. Jeanine reikt Carola regelmatig waardevolle bouwstenen aan in de vorm van geloofsvragen en geloofswoorden uit bijvoorbeeld een cursus spiritualiteit. Op deze wijze ontdekken Carola én Jeanine een Levend Geloof en groeit er een ‘eeuwige’ vriendschap met groot respect voor ieders eigen levensweg om te worden wie men ten diepste is.

 


Nog twee boekentips van Gerard

 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!


Het beloofde land 

Drie vrouwen maken de reis van hun leven
Elizabeth Musser; Prijs: € 23,99; bestel dit boek 

Zelf noemt Musser haar romans ‘entertainment met een ziel’. In dit boek vertelt ze het verhaal van Abbie Jowett, die na een aantal fikse tegenslagen naar Spanje reist om daar samen met haar zoon de beroemde Camino de Santiago te lopen. Ze ontmoeten op hun tocht de Iraanse Rasha en een journaliste, Caroline. Ieder van hen loopt met haar eigen verwachtingen, maar de Camino is altijd verrassend en verloopt maar zelden volgens vooraf gemaakte plannen. Een mooi en ontroerend boek, waarin loslaten en vertrouwen -op een ander, op de Ander- de rode draad is.


Henry Nouwen

Portret van een eenzame mysticus
Michael Ford; Prijs: € 22,50; bestel dit boek 

Ford is een Brits schrijver en theoloog, gespecialiseerd in het leven en werk van Henry Nouwen. In deze biografie van Henri Nouwen (1932-1996) volgt Ford vooral de spirituele ontwikkeling en plaatst hij Nouwen in de traditie van christelijke mystici als Theresa van Avila en Johannes van het Kruis. Zijn worsteling met eenzaamheid, intimiteit en seksualiteit is zijn eigen ‘donkere nacht van de ziel’ en maakt dat zijn boeken zo levensecht en troostend zijn voor de mensen die ze lezen. Naast het in 2000 verschenen boek ‘Een gewonde profeet’ belicht dit boek over Nouwen weer een heel andere kant van deze door velen geliefde en inspirerende man. 

 

Marianne Debets