Gerardus Magazine 2021-2

2021-2

Koken in het klooster

Tussen keuken en verpleeghuis

Broeder Jörg Recktenwald, redemptorist en kok in het ‘Jugendkloster’ te Kirchhellen (D), schrijft mij in een email het volgende: 55 jaar geleden werd ik geboren in het Saarland, dat ligt tegen Frankrijk aan. Omdat ik graag bakker wilde worden, volgde ik een bakkersopleiding. Ik genoot van mijn werk als bakker totdat ik 36 jaar geleden, tijdens een volksmissie, de redemptoristen ontmoette. Al snel wist ik voor mijzelf dat ik bij hen wilde intreden. De toenmalige overste, pater Michael Kratz, beloofde mij niet dat ik ook als bakker of als kok in het klooster kon werken. “Dat is ook niet mijn bedoeling”, zei ik. “Ik kies omwille van mijn geloof om bij jullie in te treden en dan zien we wel hoe het loopt”. 
Zo begon ik mijn noviciaat in het ‘Klemenskloster’ in Kirch­hellen. Wonderwel was er toch een plekje voor mij in de keuken bij juffrouw Maria, de kokkin. Na mijn noviciaat mocht ik een jaar ervaring gaan opdoen in de keuken van een verpleeghuis en later liep ik ook nog stage in een bekend restaurant om de fijne keuken onder de knie te krijgen. In 1999 werd ik overgeplaatst naar ons klooster in Würzburg en vervolgens werd ik na 7 ½ jr. weer overgeplaatst naar ons klooster in Keulen. Ook daar heb ik met plezier als kok gewerkt om tien jaar geleden weer terug te keren naar Kirchhellen waar ik in 1985 was ingetreden. Ik ben in al die jaren cursussen blijven volgen. Ik heb zelfs nog een speciale huishoudcursus gevolgd die ik met een staatsexamen heb afgesloten. 
Acht jaar geleden nam mijn leven een wending. Toen kreeg ik namelijk de kans om in de pastorale zorg van een verpleeghuis te gaan werken. Ik ervaar dat het omgaan met ernstig zieke mensen op de palliatieve afdeling me ook veel voldoening geeft. In de tijd die ik over heb, blijf ik natuurlijk bijspringen in het kloosterhuishouden. Zo kook en bak ik regelmatig, want ook daar ligt mijn hart!
Mijn lievelingsrecept is een aardappelsalade. Dit werd vroeger bij ons thuis, en ook nu in het klooster, nog graag gegeten.

 

Warme aardappelsalade voor 4 personen

1kg vastkokende aardappelen • 250 g gekookte ham in blokjes gesneden • 1 ui • 3/8 ltr. rundvleesbouillon • azijn • olie • peper • zout • peterselie
Aardappelen wassen en koken. Als ze gaar zijn, schillen en in dunne plakjes snijden.
De hamblokjes en de fijngesneden ui bruin bakken. Vervolgens de aardappelschijfjes erbij doen en azijn, olie, peper en zout naar smaak toevoegen. Dan voorzichtig de bouillon erbij doen. Oppassen dat de salade stevig blijft en niet te vloeibaar wordt. Serveren met verse peterselie.
Voor vegetariërs laat je de ham weg en voeg je de uien ongebakken toe. Je kunt ook variëren met het vlees. Het gerecht kan zowel warm alsook koud gegeten worden.
Een biertje smaakt er heerlijk bij! Veel plezier bij het koken.

Marianne Debets