Gerardus Magazine 2021-2

2021-2

Lees dit eens

Thuis raken in het oude boek

De Bijbel voor iedereen  

Weten wat je leest

Age Romkes en Pieter Siebesma; Prijs: € 21,99; bestel dit boek 

Afgelopen maand (24 januari - 21 februari) was de ‘Maand van de Bijbel’. De Bijbel is wereldwijd nog altijd het meest verkochte boek. Miljoenen hebben er door de eeuwen heen inspiratie en troost in gevonden. Maar toch weten veel gelovige christenen, vooral katholieken, eigenlijk weinig af van die Bijbel.
Veel katholieke kerkgangers kennen de bijbelverhalen en -teksten vooral uit de eucharistieviering. Daar klinkt altijd een fragment uit een evangelie en daarnaast een fragment uit het Oude Testament en/of uit de brieven aan de eerste christenen. Op die manier kun je best redelijk thuis raken in de Bijbel, Nou ja... ‘thuis raken’ is niet het goede woord. Je leert wel de verhalen kennen, maar de samenhang en achtergronden krijg je niet echt mee. Dat hoeft niet erg te zijn bij bijbelverhalen die je aanspreken. Maar juist bij wat vreemdere teksten kan het helpen om wél iets van de achtergronden te weten. Het maakt dat je meer begrip krijgt voor verhalen en teksten die in tijd en cultuur ver van ons af staan.
Het boek ‘De Bijbel voor iedereen’ kan hierbij een goede hulp zijn. Het boek vertelt eerst iets over het ontstaan van de Bijbel en over de indeling. Daarna worden in grote lijnen de achtergronden van de bijbelboeken beschreven, bijvoorbeeld van de Profeten in het Oude Testament of de brieven van Paulus in het Nieuwe Testament. Ten slotte zijn er ook nog tips hoe je zelf de Bijbel zou kunnen lezen. 
Het boek is vlot geschreven, met op allerlei plekken korte stukjes met extra informatie of met het advies om een bepaald bijbelgedeelte zelf erbij te nemen. 
Af en toe komt de eigen mening van de schrijvers naar voren en dan merk je dat ze een orthodox-protestantse achtergrond hebben. Ze lijken soms precies te weten wat God ergens van vindt. Persoonlijk zou ik daarin wat terughoudender zijn en dus ook wat opener naar andersdenkenden. Maar ondanks dat is het boek een aanrader voor iedereen die meer thuis wil raken in de Bijbel.

 


 

Nog twee boekentips van Gerard(us)

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd.  Koop uw boeken bij Gerard, dus!

 


 

Neemt u maar alvast afscheid 

Over hoe corona een Nederlands gezin in zijn greep houdt
Philip Reedijk; Prijs: € 20,99; bestel dit boek    

Philip Reedijk was een gezonde vijftiger, die – door corona getroffen – bijna vijf weken in coma lag. Ook zijn vrouw Tracy raakt erdoor in het ziekenhuis. In dit boek leest u dagboekfragmenten, herinneringen en chatberichten die op indringende wijze laten zien hoe zijn familie, en vooral zijn kinderen van 14, 16 en 18 jaar, deze tijd beleefd hebben en hoe Philip uiteindelijk het gevecht wist te winnen. 

 


 

Leven in liefde

Dagelijkse inspiratie voor zinvolle momenten
Rob Does (eindredactie); Prijs: € 24,99; bestel dit boek      

We zoeken allemaal naar antwoorden op vragen over geluk en zin­geving. In dit boek vind je 366 teksten: een gedicht, een prikkelende vraag, een overweging of spreuk. Het is bedoeld om de lezers te inspireren om positief, bewust en liefdevol te leven, in harmonie met jezelf, elkaar en de wereld. Het is een bijzonder mooi vormgegeven boek, ook heel geschikt als cadeau, verlucht met mooie foto’s. Deze uitgave is ontwikkeld in samenwerking met het Apostolisch Genootschap. 

Ageeth Potma