Gerardus Magazine 2021-3

2021-3

Je komt als geroepen

Kroongetuige van de verrijzenis

De hoofdpersoon van dit bijbelse roepingsverhaal wordt in het evangelie geïntroduceerd als ‘Maria, genaamd Magdalena’ of ‘Maria uit Magdala’ (Lucas 8,32). Magdala was een vissersdorp op de westelijke oever van het Meer van Tiberias. 

 

Mysterie
Van deze Maria staat geschreven dat Jezus haar bevrijdde van zeven demonen. Er wordt niet vermeld hoe ze elkaar leerden kennen, wel dat deze Maria Jezus volgde vanuit Galilea naar Jeruzalem. Zij en andere vrouwen zorgden voor hem en de twaalf apostelen; ze zal een rijke vrouw zijn geweest. Ze was aanwezig bij de kruisiging van Jezus en ooggetuige van Jezus’ terechtstelling. En een van de eersten die hem na zijn opstanding ontmoette. 

 

Toch is Maria Magdalena een van de meest ‘onduidelijke’, mysterieuze personen uit het Nieuwe Testament. Verhalen over haar spreken elkaar soms tegen. Aan het einde van de zesde eeuw ging paus Gregorius I ervan uit dat Maria Magdalena de publieke vrouw moet zijn geweest waar het Lucas-evangelie over vertelt: een vrouw die Jezus’ voeten wast met haar tranen en afdroogt met haar haren (Lucas 7,36-50). Dat beeld is Maria Magdalena  binnen de katholieke kerk nooit meer kwijtgeraakt. Laten we dit verhaal maar beschouwen als haar roepingsverhaal.

 

Een van de farizeeën verzocht Jezus eens bij zich om te eten. Hij ging het huis van de farizeeër binnen en lag aan tafel aan. En zie daar was een vrouw, die in de stad als zondares bekend stond. Toen zij vernam dat Hij in het huis van de farizeeër aan tafel was, ging zij erheen met een albasten kruik vol balsem. Wenend ging zij achter Hem staan, bij zijn voeten en begon zijn voeten met tranen te besproeien en met het hoofdhaar af te drogen. Dan kuste zij zijn voeten en zalfde ze met balsem. Toen de farizeeër die Hem genodigd had dit zag, zei hij bij zichzelf: als Hij een profeet was, zou Hij weten, wie en wat voor een vrouw het is, die Hem aanraakt; een zondares! Nu nam Jezus het woord en sprak tot hem: Simon, Ik heb u iets te zeggen. Hij zei: spreek meester. Een geldschieter had twee schuldenaars. De een was hem 500 tienlingen schuldig en de ander vijftig. Daar ze niet konden betalen schold hij het beiden kwijt. Wie van de twee zal nu het meest van hem houden. Simon antwoordde: ik vermoed hij van wie hij het meest heeft kwijtgescholden. Jezus zei: ge hebt juist geoordeeld. Nu keerde Hij zich naar de vrouw en sprak tot Simon: Zie je die vrouw? Ik ben in uw huis gekomen; gij goot geen water op mijn voeten maar zij heeft met haar tranen mijn voeten besproeid en met de haren afgedroogd. Gij hebt mij geen kus gegeven maar zij heeft sinds ze binnen kwam niet opgehouden mijn voeten te kussen. Gij hebt mijn hoofd niet met olie gezalfd, maar zij heeft mijn voeten met balsem gezalfd. En daarom zeg ik u: haar zonden, haar vele zonden zijn haar vergeven; want zij heeft veel liefde getoond. Wie weinig liefde toont, wordt weinig vergeven.

 

Apostel der apostelen
In het beeld van Maria Magdalena zoals zij in de katholieke traditie wordt gezien en vereerd, ging nog een ander Mariaverhaal meespelen: Maria, de zuster van Jezus’ vriend Lazarus. De traditie heeft er dus al gauw van gemaakt dat Maria Magdalena aanvankelijk een verdorven leven leidde, maar dat ze, nadat Jezus haar van haar boze geesten had verlost, een van zijn trouwste volgelingen werd. 

 

Opmerkelijk is dat alle vier evangelies vertellen dat vrouwen als eersten bij het graf waren en daar hoorden van Jezus’ opstanding; drie verrijzenisverhalen vermelden de naam van Maria Magdalena. In het Johannes­evangelie is zij de eerste die aan de mannelijke leerlingen Jezus’ verrijzenis verkondigt.

 

Juist haar rol in de verrijzenisverhalen maakt Maria Magdalena tot de belangrijkste leerlinge van Jezus. Ze steekt met kop en schouder boven de anderen uit. Zij wordt dan ook de apostel der apostelen genoemd: als eerste Paasgetuige was zij de eerste apostel. 


Kracht en zelfbewustzijn
Maria Magdalena spreekt heel veel mensen, vrouwen én mannen, aan. Dat is niet alleen het geval in de christelijke cultuur. Een vrouw die een belangrijke rol speelde in een wereld van mannen, die misschien zelfs de vrouw of geliefde was van Jezus. 

 

Maria Magdalena is niet alleen een vrouw van 2000 jaar geleden; door de herontdekking van haar betekenis kunnen vrouwen in onze dagen in gelijkheid, gelijkwaardigheid en vrijheid haar plaats innemen naast de man. Zij is een inspiratiebron voor elke vrouw die kracht en zelfbewustzijn wil uitstralen, die wil staan voor wat ze is; voor iedereen die de vrouwelijke energie als waardevol en gelijkwaardig ziet. Ook kan Maria Magdalena je helpen meer moed te hebben en je vrijer te voelen. Laat je dus inspireren door haar! 

Bernadette Van Laere