Gerardus Magazine 2021-3

2021-3

Lees dit eens

Kom uit je hokje

De multiculturele uitdaging  

Omgaan met religieuze diversiteit in Nederland
Frans Wijsen; Prijs: € 19,99; Amsterdam University Press 2021; bestel dit boek 

 

Samenleven is mensenwerk. Religies en culturen zijn ook mensenwerk. Het samenleven van verschillende religies en culturen is dat dus ook. Zo zou het nieuwe boekje van de missie-wetenschapper Frans Wijsen (1956) kunnen worden samengevat.     

Volgens Wijsen is de omgang met culturele en religieuze verschillen op een dood spoor terecht gekomen. De verschillen worden gezien als onoverbrugbaar en onveranderbaar. Religies en culturen worden beschouwd als iets wat vastligt en waarin mensen als het ware zitten opgesloten. 

Denken we maar aan de manier waarop over de Islam wordt gesproken en gedacht, zowel door fundamentalistische minderheden binnen deze godsdienst als door ‘islam-kritische’ beleidsmakers. Diversiteit wordt hierdoor een probleem of zelfs een ‘drama’. Vreedzaam samenleven is hooguit mogelijk als mensen hun cultuur of geloof thuislaten. Alleen de grootste gemene deler telt.

Frans Wijsen brengt een ander perspectief binnen. In dat perspectief zijn religie of cultuur juist dynamisch. Religie of cultuur zijn geen kooi waarin mensen leven, maar het huis dat ze zelf bouwen en waaraan ze voortdurend verder bouwen, samen met anderen. Ze zijn geen ‘leer’ dat mensen wordt opgelegd, maar een ‘verhaal’ dat ze aan elkaar vertellen. 

In deze zienswijze zijn religies en culturen beweeglijk en veranderlijk – en allesbehalve absoluut en uniform. Religies en culturen verschillen niet alleen van elkaar. Er zijn ook verschillen binnen culturen en religies. Ze zijn als het ware ‘meerstemmige’ koren.

Ten diepste is dat heel menselijk. Heeft niet iedere mens meerdere zielen in haar of zijn borst? Zijn we niet vaak in strijd of tegenspraak met onszelf, dubbend en zoekend? Als we dit onder ogen zien, zullen we ook anderen niet zo snel in ‘hokjes’ plaatsen, maar open staan voor hen die anders en verschillend zijn.  Als we de meerdere zielen in onze borst erkennen, kunnen we ook bouwen aan een ‘meerstemmige’ samenleving.


Nog twee boekentips van Gerard(us)

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd.  Koop uw boeken bij Gerard, dus!

 


 

Eindelijk volwassen 

De wijsheid van de tweede generatie
Frits de Lange; Prijs: € 20,99; bestel dit boek 

De theoloog en filosoof Frits de Lange werd tijdens de coronacisis, in het voorjaar van 2020, 65 jaar.  Een leeftijd waarop je vroeger naar het bejaardenhuis ging, schrijft hij, en waarna je vaak nog maar weinig levensjaren voor je had.  Maar ben je redelijk gezond, dan kun je er nu statistisch van uit gaan dat je ruim over de tachtig wordt. Tussen het beeld van de ‘leeftijdsloze oudere’ (dat vaak een illusie is) en ‘ouderdom als verval’ (dat een domper is) schetst de schrijver een derde scenario: de wijze oudere, die heeft geleerd zichzelf te relativeren en met compassie naar de wereld en toekomstige generaties kijkt. 

 


Maria

Pleidooi voor een barmhartige en vreugdevolle Kerk
André Roes; Prijs: € 19,95; bestel dit boek 

 

Wittem is een Gerardus-pelgrimsoord, maar er branden vaak meer kaarsen in de Mariakapel. In Europa slaat overal de ontkerkelijking toe, maar Maria en haar pelgrimsoorden blijven populair. Waarom bidden mensen tot Maria? De kerkhistoricus  André Roes gaat in op die vraag, niet alleen in de Pinksterlezing in Wittem op 22 mei a.s., maar ook in dit boek. Hij zoekt naar een nieuw verstaan van de bijbelse verhalen waarin Maria een rol speelt en van de Maria-dogma’s . De heer Roes beschrijft de geschiedenis van de Maria-devotie, maar bepleit ook het belang van de ‘Moeder van een barmhartige God’ voor de toekomst van een hartelijke Kerk.

 

Eric Corsius