Gerardus Magazine 2021-6

2021-6

Pioniers met passie

‘Richt je naar de zon’

Al eens eerder interviewde ik Anja T’Kindt (44 jaar) over haar leven en werken met mensen met en zonder verstandelijke beperking in De Ark in Gent (Gerardus 2017/1). In die tijd ontdekte zij ook per toeval wat mediteren was. Het werd haar passie, droom en missie. Omdat ik mij daar ook steeds meer mee bezig houd, is dat een goede aanleiding om haar nog eens op te zoeken. 

 

Zullen we voor de lezers nog even jouw achtergrond terughalen?
“De meeste mensen kennen mij van De Ark, een internationale organisatie en gemeenschap van mensen met en zonder verstandelijke beperking. Zij vormt voor mij wel de grootste levens- en leerschool. 
Ik heb van alles gestudeerd: theologie, filosofie, pedagogie, management, muziek. Maar de mensen van De Ark hebben mij geleerd dat eenvoud en diepmenselijk met elkaar en met jezelf omgaan het belangrijkste is. En dan gaat het over elkaar graag zien, over zin hebben in het leven en ook met uzelf in de knoop liggen.
Sinds vier jaar woon ik in het Clemenshuis in Gent; een ‘cohousingproject’ (gemeenschappelijk wonen) van mensen met een spirituele interesse, redemptoristen, mensen met een beperking en een aantal jongeren. Die diversiteit maakt dat je niet in je hoofd verdwijnt, maar dat je op het niveau van het hart kunt spreken, lief en leed kunt delen en er een vrolijke ernst in kunt steken”.

 

Hoe ontdekte je meditatie?
“Eigenlijk op een spontane en natuurlijke manier. In De Ark woonde iemand die buien had waarbij hij door een groot verdriet kon worden overmand. Op zo’n moment kwamen de duistere krachten naar boven, kun je zeggen. Het enige wat ik dan kon doen, is erbij zitten en liefdevol aanwezig blijven. Dat bleek de manier om hem te kalmeren. Niet in je hoofd zitten en van alles bedenken, maar gewoon ‘er te zijn’ voor die ander. 
Ik ontdekte dat ik dat eigenlijk heel fijn vond, ook als ik niet naast die persoon zat, maar op een andere plek, bijvoorbeeld in de kapel. Toen mijn vader stierf en ik heel verdrietig was, dacht ik, als ik bij het verdriet van de ander kan zijn, dan kan ik ook zo bij mijn eigen verdriet gaan zitten. Dat is de start van mijn mediteren. 
Ik luisterde vaak eerst naar een liedje uit Taizé, dat ik alsmaar herhaalde als een soort mantra. Toen ik hier een keer met Walter Van Wouwe van de Clemenspoort over sprak zei hij: ‘Dat is mediteren’. 
Ik ontdekte dat er in mij een bron van leven, licht en liefde is, en dat ik daarmee in aanraking kan komen. Die bron zit in mij en óók in mensen met een beperking. Het is iets universeels, ieder draagt het in zich. Veel mensen noemen deze bron God of het Al, het oneindige, eigenlijk schieten woorden hier tekort”. 

 

Zocht je toen naar mensen die ook mediteerden?
“Ik was blij dat ik woorden had gevonden om mijn ervaring te duiden en kwam toen per toeval in Bonnevaux (Fr.) terecht tijdens een jongerenretraite van het WCCM (World Community of Christian Meditation). Ik voelde mij op slag thuis, het klopte voor mij wat ik deed. 
Het WCCM heeft programma’s die meditatie willen brengen op plekken waar mensen niet christelijk zijn. Niet om hen te bekeren, maar om hen met behulp van meditatie de schoonheid en diepgang van het leven te leren kennen. Met ondersteuning van het WCCM ben ik dat toen gaan doen. Dat voelde voor mij goed. 
Binnen de Kerk heb je verschillende vormen van missioneren en een daarvan is pionieren. Ik heb een duidelijk visioen: weet waarom je het doet, kijk wat er zich aandient en wat mensen nodig hebben. Er zijn ook doodlopende wegen, maar het gaat vooral over bewegen en zaaien, niet over direct resultaat”. 

Het logo van mijn website is een veld vol zonnebloemen.

 

En jouw visioen?
“Mediteren redt de wereld! Op de eerste plaats redt het jouw innerlijke kleine wereld, omdat je daardoor rustiger wordt. Mediteren leert je duidelijker wat je wilt en laat jou ook inzien wat de ander nodig heeft. In die zin komt het ook relaties ten goede, ze worden vaak transparanter. Ja, het redt de wereld beetje bij beetje. Kostbaar is in ieder geval om mensen proberen contact te laten maken met die bron in zichzelf. 
Voor mensen van mijn generatie bestaat er weinig op dit gebied. Ik heb de afgelopen tijd – door corona­crisis via internet – contact gelegd met zorgpersoneel van een woonzorgcentrum en een psychiatrisch ziekenhuis. Daarnaast bereik ik veel mensen via social media en heb het meditatieprogramma Vitamine-M, waarbij mensen uitgedaagd worden om 22 dagen te mediteren. Ze krijgen dan iedere dag een e-mail met een korte tekst, een verhaal en een cartoon. 

Mijn logo is een is een veld vol zonnebloemen. Ze zeggen: ‘Richt je naar de zon en word zon’. Dus als je mediteert, dan richt je je op dat licht en leven. Hoe meer tijd je daar doorbrengt, hoe meer tijd dat licht en liefde met jou doorbrengt en jou vormt. Samen met anderen mediteren is gemakkelijk. Want één zonnebloem waait gemakkelijk om…
Ik leg er altijd de nadruk op dat mediteren niet gaat over presteren, maar over een manier van zijn, over een manier van naar de wereld kijken. Ik zeg vaak tegen mensen: ‘Jij bent al zo mooi en dat gaan we een beetje meer ruimte geven’. Ik ervaar vaak dat mensen die mediteren soms iets meer stralen en dat maakt hen aantrekkelijk. 
Moeilijk is wel om de discipline op te brengen om te mediteren. Mensen worstelen daar vaak mee en zeggen dan: ‘Het is mij weer niet gelukt’. Ik bemoedig mensen dan aan en zeg dat ze vertrouwen mogen hebben dat het verlangen om te mediteren vanzelf zal groeien. Met vallen en

opstaan, want verlangen houd je niet tegen”.

 

Waar droom je van?
“Waar ik echt van droom – over tien jaar – dat ik in zo’n Vlaamse ‘Bonnevaux’ woon. Ik stel me dan een gemeenschap voor die in kleine huisjes woont rond een grote open plek in prachtige natuur waar we kunnen mediteren, live of via internet. Je hoeft er niet permanent te wonen, maar je kunt er ook tijdelijk inspringen. 
Belangrijk is dat er ruimte en stilte is om ‘de knop van het hoofd’ af te zetten en voeling te krijgen met jezelf. Mijn missie is niet: christenen en niet-christenen aan te bieden om te mediteren, maar mensen meditatie aan te bieden die interesse hebben in verdieping. Met hen wil ik op weg gaan. Dus dat is ‘Meditation for Everyone’ zoals ik dat noem. Dat is de eenvoud van meditatie, zo eenvoudig dat het voor ieder mogelijk is”. 

 

Zie ook www.meditationforeveryone.be.

Marianne Debets