Gerardus Magazine 2021-6

2021-6

Lees dit eens

Verrassende uitstapjes in het nu van de Bijbel 

ZO STAAT GESCHREVEN 

Honderd korte commentaren bij de bijbel 
Franck Ploum, Prijs: € 9,95; Uitgever: Paris Books. Bestel dit boek 

‘De schepping, dat was toch de oerknal? En dat verhaal dat Jezus uit zijn graf komt, dat kan toch helemaal niet?’ Met deze twee vragen van zijn kinderen beginnen twee van de korte beschouwingen van 
Franck Ploum, theoloog en voorganger in de 
Ekklesia Breda. Hij probeert licht te werpen op de vele vragen die ook bij volwassenen opkomen als ze proberen de Bijbel te lezen. Wat moeten we aan met verhalen over de zondvloed en de toren van Babel? En dat God aan Abraham vraagt om zijn zoon Isaak te offeren, dat is toch verschrikkelijk? En wat moeten we met de erfzonde, met de profeten en engelen in de Bijbel?  
De auteur groeide op in een doorsnee katholiek gezin, waarin de Bijbel misschien wel in de kast stond, maar waaruit eigenlijk nooit werd gelezen. Aan de hand van jeugdherinneringen waarin veel katholieke leeftijdsgenoten (hij is van 1968) zich zullen herkennen, slaat hij met verhalen en teksten uit de Bijbel een brug naar actuele maatschappelijk en persoonlijke vraagstukken. 
Zijn commentaren zijn vaak ook informatief van aard; je krijgt iets te horen over de grote lijnen van de Bijbel, de eigenheid van psalmen en van de vier evangelisten, over het jood-zijn van Jezus en waarom hij de ‘mensenzoon’ wordt genoemd, en over Paulus en zijn brieven. Belangrijke levensvragen komen aan bod over zonde en vergeving, over vertrouwen en betrouwbaarheid, over omgaan met conflicten en over de dood en verlangen naar leven. 
Het is knap van de auteur hoe hij erin slaagt in korte, eenvoudige stukken toch veel te zeggen; de commentaren zijn nooit langer dan één bladzijde. Zo probeert hij de Bijbel, dat moeilijke boek, toegankelijk te maken, dat eigenlijk een bibliotheek is aan boeken, verhalen, gedichten en liederen. In een ten geleide schrijft hij: ‘Ze vertolken eerder een zoektocht dan dat ze in steen gegoten waarheid verkondigen’. Ik denk dat ‘Zo staat geschreven’ voor menigeen een goede metgezel kan zijn tijdens deze zoektocht.

 


 

Nog twee boekentips van Gerard(us) 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!


 

De kinderkolonie   

Manuela Piemonte; Prijs: € 22,50   Bestel dit boek 
Een aangrijpende roman, gebaseerd op historische feiten, over drie zusjes in een Italiaans jeugdkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat begon als een vakantie van enkele weken, zou een gevangenschap van jaren worden voor Sara, Angela en Margherita. Zij groeien op in de jaren dertig in een gelukkig gezin in de Italiaanse kolonie Libië. Maar op bevel van Mussolini worden begin 1940 dertienduizend kinderen uit Libië ‘uitgenodigd’ om in de zomervakantie hun moederland Italië te leren kennen. Zo ook de drie zusjes. Ze komen echter terecht in een fascistisch jeugdkamp aan de kust van Toscane, waar ijzeren discipline en terreur regeren. Alle drie ervaren ze hun verblijf daar heel verschillend. Uiteindelijk is er maar één uitweg: samen ontsnappen, met gevaar voor eigen leven…

 

Kloosterkoffers

Verhalen uit het Jongerenklooster
Prijs: € 16,95     Bestel dit boek 
Wat bezielde een groep twintigers om in de zomer van 2018 hun intrek te nemen in een verlaten abdij ver van de bewoonde wereld? In dit boek nemen de twintigers u mee op reis. Zij delen op een geheel eigen wijze in hun kennismaking met het kloosterleven, hun dromen, ervaringen en gebeden: de wijsheden die zij leerden binnen de kloostermuren. Nu treden zij naar buiten met een gevulde kloosterkoffer én een boek vol inzichten. Want juist voor déze generatie, twintigers van nu, religieus of niet, heeft het kloosterleven iets te bieden dat je nergens anders zult vinden.

Henk Erinkveld CSsR