Gerardus Magazine 2021-6

2021-6

Koken in het klooster

Van alle markten thuis

De taak van Monique is sterk veranderd nadat Klooster Wittem in december 2020 is verkocht. Ze droeg o.a. zorg voor pelgrims die in het klooster overnachtten en was verantwoordelijk voor de catering tijdens de activiteiten in het klooster. Haar taken binnen een kleiner wordende communiteit zijn veranderd. Over dit alles sprak ik met haar.  

 

Wanneer ben je in Wittem komen werken?

“Ik ben op 1 augustus 2001 in dienst gekomen om als coupeuse verstelwerk te doen. Al snel werd ik gevraagd of ik ook in de huishouding wilde werken. Daar voelde ik wel voor. Ik woon 500 meter van het klooster en mocht mijn werktijden aanpassen, omdat ik nog drie schoolgaande kinderen had. Al snel werden er in de grote bibliotheek en de Gerarduszaal allerlei activiteiten georganiseerd en werd ik gevraagd de catering te verzorgen. Toen het hoofd van de huishouding met pensioen ging, heb ik al haar taken overgenomen”.  

 

Hoe ben je dan als kok in de keuken terecht gekomen?

“Toen ik in Wittem kwam, was broeder Willibrord de kok en Jolanda was zijn rechterhand. Op feestdagen als het erg druk was, hielp ik wel. Toen broeder Willibrord In 2007 stierf, kwam Eveline als nieuwe kok. Dat werd ineens anders nadat met Kerstmis in 2010 het heel erg had gesneeuwd en Eveline opbelde dat ze niet kon komen. Leiden in last! De rector belde mij of ik niet wilde komen koken. Dat was mijn vuurdoop, want alle boodschappen waren in huis, maar ik had nog nooit eend met sinaasappelsaus – dat op het menu stond – gemaakt. Ik heb nog nooit zo’n gezellige Kerstmis gevierd als toen. Iedereen wilde mij helpen in de keuken. Omdat Eveline even later ontslag nam, ben ik de kok geworden”.

 

Wat zijn de fijnste momenten in de afgelopen jaren?

“Als ik voor grote groepen een lunch kon klaarmaken of voor de mensen van het B&B ontbijt kon verzorgen en even met hen een praatje kon maken. Of de ‘Volunteers’ van het College uit Bonn die jarenlang ’s zomers tweemaal een week in het klooster logeerden. Maar ook de 40 kinderen uit het buitenland die hier onderdak hadden tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Voor hen moest ik tweemaal daags een warme maaltijd maken. Nu het klooster verkocht is, is de communiteit meer een groot gezin waarvoor ik kook. Standaard eet de communiteit nog steeds graag: aardappelen, groenten en vlees, maar sinds enige tijd ook regelmatig vegetarisch. Zelf blijf ik graag experimenteren met koken”. 

 


 

Lievelingsrecept: Spaghetti met tomatensaus en champignons en diverse groenten is haar lievelingsrecept. Vooral als er veel gasten zijn, maakt ze dit graag.

Marianne Debets