Gerardus Magazine 2021-7

2021-7

Lees dit eens

Honderd jaar liefde voor het leven

Nieuwe Eeuwelingen 

Levensverhalen van honderdjarigen

Steffie van den Oord; Prijs: € 22,50; Uitgever: Querido   bestel dit boek

 

Steffie van den Oord schreef in 2017 het boek ‘Eeuwelingen’ en het boek ‘Nieuwe eeuwelingen’ is daar een vervolg op. Zij laat opnieuw honderdjarigen aan het woord die hun levensverhaal vertellen.
Indrukwekkende verhalen die ontroerend zijn en je ook doen glimlachen, want al die menselijke ervaringen zijn vaak heel herkenbaar. Kleine persoonlijke verzetsdaden in de oorlog, vreugde over het overleven van de Spaanse griep, droefheid om al die dierbare doden die hen zijn ontvallen. Het verhaal van Jenny, de dochter van de cabaretier Pisuisse, over de moord op haar ouders, maar ook het verhaal van zuster Marcelliana die in een appartement woont en geen habijt meer draag, maar wel zuster bleef, maken indruk. Zij deden mij beseffen, dat achter de grote wereldgebeurtenissen mensen schuilgaan die dat allemaal hebben meegemaakt, die erdoor geraakt en gevormd zijn. In menig opzicht is dit een inspirerend boek, dat de lezer ook bij zijn of haar eigen verhaal brengt. Het levensverhaal van deze twaalf mensen biedt een prachtig inzicht in de grote geschiedenis van de afgelopen honderd jaar. Opvallend is ook het groot aantal veranderingen die zij hebben meegemaakt. Daarbij blijft, als een rode draad, ondanks alle ingrijpende ervaringen, de liefde voor het leven. 
Zou dat het geheim zijn? Het geheim dat Puisisse uitdrukte in het lied: Mensch durf te leven. Antje van Diggelen-Zijlstra zei het in ander woorden: “Ze vragen mij wel eens wat mijn geheim is, en dan zeg ik: “Gewoon maar doorgaan, réchtdoor. Niet over hekken springen, niet door de sloot gaan, niks geen ‘buitengewonigheden’. Gewoon doorgaan. En dan kom je er vanzelf”.
De geïnterviewden zijn goed gekozen uit heel uiteenlopende milieus en met veel verschillende achtergronden. Een fascinerend boek dat uiteindelijk ook over ons zelf gaat tegen de achtergrond van honderd jaar geschiedenis.


Nog twee boekentips van Gerard(us) 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!


De Roomse pelgrim   

Een pelgrimsreis in de 17e eeuw
Luc Mol; Prijs: € 7,50   bestel dit boek

Luc Mol was niet de eerste inwoner uit het Roermondse Maasniel die te voet naar Rome trok. Tot zijn verbazing bleek een dorpsgenoot, pastoor Joannus Guilhelmi, hem al in de 17e eeuw te zijn voorgegaan. Het reisverslag van de pastoor ‘Den Roomschen Pelgrim’ verscheen in 1699 en is bewaard gebleven. Hij beschrijft daarin zijn voorbereidingen op de reis, de reisroute, overnachtingen, bezienswaardigheden en soms angstaanjagende belevenissen. 
Mol heeft nu een moderne versie van het verslag gemaakt, ingekort en voorzien van kaartjes, toelichtingen en aanvullingen zodat ook de lezer van nu het verhaal goed kan volgen.


Een kwestie van dood en leven

Irvin D. Yalom en Marilyn Yalom
Prijs: € 22,99   bestel dit boek

Psychiater en bestsellerauteur Irvin D. Yalom wijdde zijn werkende leven aan het begeleiden van mensen met angsten en verdriet, maar werd nooit geconfronteerd met de noodzaak zichzelf bij te staan. Totdat zijn vrouw, schrijfster Marilyn Yalom, ongeneeslijk ziek bleek. In dit boek vertellen Marilyn en Irvin hoe ze een grote en onvermijdelijke opgave aangingen: voor haar de taak om goed te sterven, voor hem om zonder haar verder te leven. Beiden stellen universele vragen over intimiteit, liefde en rouw, met de levenswijsheid van twee mensen die diep over alles hebben nagedacht. Zo geven ze een zeldzaam inkijkje in het leven na de confrontatie met de dood en na het verlies van een geliefde. 

Myriam Steemers