Gerardus Magazine 2021-7

2021-7

En dan nog dit...

Mededelingen

Vieringen in wittem 

- Op zaterdag is er om 19.00 uur een ‘kringviering’ van Woord en Gebed; en op zondag zijn er eucharistieveringen om 09.00, 11.00 en 18.00 uur. Zolang de 1,5m–maatregel nog geldt, kunnen we in de kloosterkerk niet meer dan 50 mensen ontvangen; voor de viering van 11.00 uur is dan vooraf aanmelden nodig (telefonisch of via de website). 
- Door de week is er om 08.00 uur een ochtendgebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door een eucharistieviering. Op elke dinsdag is er om 12.00 uur een ‘Twaalvuurtje’ (een kwartiertje van even bezinnen midden op de dag) en elke donderdag om 12.00 uur rozenkransgebed.

 

Speciale vieringen:
- Zondagmiddag 3 oktober. Op de dag vóór het feest van St.-Franciscus en Werelddierendag, is er vóór de kerk tussen 14.00 en 15.00 uur gelegenheid om huisdieren te laten zegenen. Sint-Franciscus had een groot respect voor de natuur en noemde alle schepselen Gods zijn ‘broeders en zusters’. Behalve hond of kat, pony of hamster, schildpad of goudvis worden natuurlijk ook hun baasjes gezegend: dat ze nog lang in goede gezondheid veel plezier aan elkaar mogen hebben.

Van zaterdagavond 9 tot en met zondag 17 oktober is het Gerardus Feestoctaaf. 
- Op zaterdag 9 oktober is er na de kringviering van zaterdag 9 oktober een lichtjestocht door de kloostertuin naar het beeld van de H.Gerardus.
- Op zondag 10 oktober is er een extra eucharistieviering om 12.15 uur en als er bedevaartgroepen zijn een middagviering met processie.
- Op maandag 11 tot en met vrijdag 15 oktober is er elke dag een eucharistieviering of woord- en communiedienst om 11.00 uur.
- Zaterdag 16 oktober is het de feestdag van de H.Gerardus. Om 11.00 uur is er een eucharistieviering waarin vicaris René Maessen voorgaat als vervanger van de ernstig zieke bisschop mgr Harrie Smeets. En er is een extra   viering om 12.15 uur, met name voor de pelgrims die ’s morgens te voet uit Welten/Heerlen gekomen zijn (zie verderop). Als er bedevaartgroepen zijn is er ook een middagviering met processie.
- Op zondag 17 oktober, slotdag van het octaaf, is er een extra eucharistieviering om 12.15 uur en als er bedevaartgroepen zijn een middagviering met processie.

 

Rondleidingen 

Tot en met oktober is er op woensdag- en zaterdagmorgen om 11.00 tot 13.00 uur een rondleiding door kerk en kapellen, de refter, de tuin, de grafkelder en de monumentale kloosterbibliotheek. Na afloop is er koffie/thee met vlaai. Graag tevoren inschrijven, tot 09.30 uur van de betreffende dag.

 

Oktober: Maand van de Pelgrim 

In 2020 zou het Huis van de Pelgrim (bekend van de Lourdesbedevaarten) het 100-jarig bestaan vieren en bestond de aan Klooster Wittem gelieerde Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden (SPV) 25 jaar. Twee jubilea die door het coronavirus helaas niet gevierd konden worden. Maar uitstel werd geen afstel. Samen met Pelgrimsoord Klooster Wittem wijden beide organisaties de hele maand oktober 2021 aan pelgrimage in de breedste zin van het woord. Met een symposium, workshops, lezingen, filmavonden en natuurlijk het pelgrimeren zelf kunnen mensen kennis maken met pelgrimage en kunnen pelgrims verhalen met elkaar delen.  Enkele krenten uit de pap:
- Maandag 4 oktober: op het feest van Sint-Franciscus een franciscaanse wandeling in en rond Maastricht.
- Zaterdag 9 oktober, herdenkingsdag van de in China vermoorde bisschop mgr. Frans Schraven, een wandeling (6 km) vanuit zijn Noord-Limburgse geboorteplaats Lottum naar zijn gedachteniskapel in Broekhuizenvorst, en – voor wie wil – verder naar het Mariaoord ‘Klein Lourdes‘ in Tienray (12 km). 
- Zaterdag 9 oktober ook in Zuid-Limburg een pelgrimstocht, op de vooravond van het Feest van Sterre der Zee: van de gelijknamige kapel in Winthagen (Voerendaal) naar de Maastrichtse basiliek (21 km). 
- In coronatijd werd elke dag een lantaarn met ‘het licht van Maastricht’ naar die basiliek gebracht. Op zondag 10 oktober gebeurt dat vanuit Wittem in een estafette door plaatselijke schutterijen.
- Dinsdag 12 oktober een bijzondere ‘pelgrimini’ van het Huis voor de Pelgrim in Wittem: niet voor wandelaars, maar voor zittenblijvers! Alle facetten van pelgrimeren komen toch zittend aan bod!
- Zaterdag 16 oktober, feest van Sint-Gerardus, de jaarlijkse voettocht van Welten naar Wittem.
- Zaterdag 30 oktober de ‘Holy Hill Walk’ in Sittard: 6 km wandelen langs religieus erfgoed en legendarische verhalen naar de Kollenberg (Holy Hill).
- Zaterdag 30 oktober de Dag van de Pelgrim in Wittem. ’s Middags een minisymposium over vele vormen van pelgrimeren te voet en per fiets, met een troubadour en een ‘pelgrimsmarkt’. ’s Morgens voorafgegaan door – voor wie wil – een pelgrimswandeling van 8 à 10 km en een pelgrimslunch.

 

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? Ga voor meer informatie over deze en andere pelgrimsactiviteiten naar www.maandvandepelgrim.nl.