Gerardus Magazine 2021-8

2021-8

Lees dit eens

Avontuur, geschiedenis en spanning

De erfgename van paus Johanna 

Helga Glaesener; Prijs: € 21,99; Uitgever: Xander Uitgevers    bestel dit boek

Voor wie van historische romans houdt, is ‘De erfgename van paus Johanna’ een aanrader. Alle ingrediënten zijn aanwezig om zich helemaal te verliezen in een verhaal dat zich afspeelt in de 9e eeuw. Het is de eeuw waarin de Vikingen de bewoners van steden en landen de stuipen op het lijf jagen met hun nietsontziende strooptochten. Wees gerust: het gaat niet alleen maar over invasies die met gruwelijk geweld gepaard gaan. Het boek bevat alle elementen die een historisch drama moet hebben: geweld dus, maar ook liefde, romantiek, huichelarij, intriges en lang verborgen geheimen. Het is een verzonnen verhaal, maar wel vermengd met historische feiten. De schrijfster geeft op het eind antwoord op de vraag: Wat is echt gebeurd, wat is gefingeerd?
Maar voordat het boek dichtgeslagen kan worden, heeft de lezer zich kunnen laten meeslepen door een combinatie van avontuur, geschiedenis en een spannend plot. Het verhaal begint wanneer een jonge vrouw uit Dorestad op gewelddadige wijze meegevoerd wordt door Vikingen die de stad hebben geplunderd en verwoest. In Denemarken krijgt ze twee dochters bij een hoofdman. Wanneer zij zo ruw behandeld wordt door deze man en sterft, vermoordt een van haar dochters, Freya, hem. Dan moet ze vluchten. Ze wil haar grootvader, die in Rome blijkt te wonen, opzoeken. Vervolgens beleeft ze de nodige spannende avonturen.
Het aardige aan het boek is dat de zoektocht van Freya voert door delen van het huidige Denemarken, Duitsland, België, Frankrijk en Italië. Het zou echter fijn geweest zijn als er een kaart bijgeleverd was waarop die tocht aangegeven was, zodat we hem konden volgen. Ook zijn nogal wat personen die een rol spelen in het hele verhaal. Wie is wie vraag je je soms af. Afgezien van deze kleine ‘tekortkomingen’, is het een zeer lezenswaardig boek. De schrijfster heeft een levendige en vaardige pen, en weet de sfeer en de manier van leven in die tijd en van de verschillende standen heel geloofwaardig over te brengen. Kortom, het is een heerlijk boek om in een ruk uit te lezen.


Nog twee boekentips van Gerard(us) 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!


Zoals vogels vliegen   

Het bewogen bestaan van twee zusjes na MH17
Els Quaegebeur; Prijs: € 20,99  bestel dit boek

Mirjam en Sandra Ploeg zijn op weg om een tweedehands kastje op te halen als ze horen dat er een vliegtuig is neergestort. Een paar uur eerder hebben ze op Schiphol afscheid genomen van hun ouders, broer en pleegbroertje. Ineens beheerst MH17 hun leven. Zij worden geconfronteerd met een onpeilbaar verdriet, maar tegelijk moeten ze naar de supermarkt, waar iedereen hen aanstaart, naar nabestaandenbijeenkomsten, en nog veel meer. Desondanks slagen de zusjes erin zich terug te vechten – zij aan zij en met een positieve kijk op de toekomst.


Zin in het alledaagse

De kunst om ons leven betekenis te geven
Peter Henk Steenhuis; Prijs: € 20,99     bestel dit boek

Een boek vol inspirerende gesprekken over hoe mensen de zin van het leven ervaren in het alledaagse. Het zijn gesprekken met gewone, maar altijd bijzondere Nederlanders, jong en oud, over hoe zij hun leven betekenis geven. Peter Henk Steenhuis verzamelde verhalen over de manier waarop zij zin dóen in het dagelijkse leven: bij sporten, muziek maken of wandelen in de natuur. Dit boek bundelt de meest gelezen stukken uit de spraakmakende gelijknamige rubriek in Trouw.

Marije Bijleveld