Gerardus Magazine 2021-8

2021-8

Koken in het klooster

De smaak van Armeniƫ

De laatste kok in de serie ‘Koken in het klooster’ is Sonja Shiroyan. In 2001 is ze met haar man en twee kinderen van 11 en 13 jaar uit Armenië moeten vluchten vanwege het gewapende conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over het gebied Nagorno-Karabach. Omdat het gezin geen officiële status als vluchteling had, werden ze in Klooster Wittem opgevangen. Maar liefst zeven jaar lang. Toen ze in de zomer van 2008 een verblijfsvergunning kregen, verhuisden ze naar Maastricht, waar ze nog altijd graag wonen.

Tijdens die eerste jaren hielp Sonja in het klooster waar ze maar kon. Ze voelde zich redelijk snel thuis in de keuken, want ze was in Armenië opgegroeid op een boerderij met koeien, kippen, schapen, fruitbomen en een grote groentetuin. Van haar moeder leerde ze – zoals gebruikelijk - veel traditionele Armeense gerechten koken. De overgang naar de Nederlandse cultuur was wel groot, maar Sonja is positief ingesteld: “We moesten vluchten, dat was heel moeilijk. Nu we hier zijn, pakken we alles op wat kan.” Ze is de paters van Wittem nog altijd dankbaar voor de jarenlange opvang. Uit die tijd bewaren zij en haar gezin goede herinneringen aan vakanties in Twente en Roermond, en aan het vieren van Sinterklaas. Een kostbare herinnering is ook het moment dat zij en de kinderen gedoopt werden in de kerk van Wittem. Een kring van peettantes en peetooms stond toen om hen heen. 

Sinds enkele jaren kookt Sonja op twee vaste dagen in de week voor de communiteit. Ofschoon het niet de Armeense keuken is, proef je duidelijk de invloed ervan: veel verse groenten zoals aubergine, paprika, courgette en tomaten. Ze gebruikt ook veel kruiden zoals saffraan, koriander en dille. Als geen ander maakt ze heerlijke verse kippensoep met dille. 

Sonja is ook een voortreffelijke gastvrouw. Ze nodigt regelmatig de communiteit uit om te komen eten bij haar thuis. Ze dekt dan feestelijk de tafel met mooi servies en bestek. De kleurrijke en heerlijk ruikende gerechten kan dan niemand weerstaan.

 

Lievelingsrecepten
•    Dolma’s oftewel gevulde druivenbladeren. De vulling bestaat uit gekookt en gekruid gehakt, vermengd met rijst of groenten. Deze vulling wordt in druivenbladeren gewikkeld en kan warm of koud worden gegeten.
•    Bietensalade: bietjes koken en laten afkoelen. De bietjes vervolgens fijn raspen en er walnoten, knoflook, saffraan, koriander, dille en crème fraîche aan toevoegen. 

Marianne Debets