Gerardus Magazine 2022-1

2022-1

Lees dit eens

Nooit alleen

Troost – als licht in donkere tijden

Michael Ignatieff, Prijs: € 27,50, Uitgever: Cossee  bestel dit boek

 

Wat biedt ons troost in donkere tijden? Als alles wat ons houvast heeft gegeven, plotseling wegvalt? Als een geliefde sterft? Als mijn gezondheid mij in de steek laat? Als ik mijn werk verlies? Als ik een grote mislukking of afwijzing moet incasseren? Als ik ontdek dat ik geen gratis ticket voor het leven heb, waarmee ik overal binnen kan komen?

De schrijver en politicus Ignatieff is, na veel tegenslag, deze vraag gaan stellen. Hij is te rade gegaan bij een bonte stoet van historische persoonlijkheden: gelovigen en niet gelovigen, geleerden en kunstenaars, politici en activisten. Hij begint bij het bijbelboek Job en eindigt met Cecily Saunders, de oprichtster van de hospice-beweging. Onder hen zijn mensen die voor hete vuren hebben gestaan en mensen die de hel van concentratiekampen hebben doorstaan. Wat hield de hoop en de moed van deze mensen in leven – ook en juist als ze niet geloofden in God of als dat geloof zwaar op de proef werd gesteld? Het resultaat van deze zoektocht is het boek ‘Troost-als licht in donkere tijden’.

Ignatieff komt tot de conclusie, dat troost niet iets vanzelfsprekends is. Er zijn geen pasklare antwoorden of tips. Troost vinden vraagt denkwerk en bezinning. Troost moet iedere keer weer opnieuw worden opgediept. En dan blijkt dat troost ook en vooral wordt gevonden in gemeenschap en solidariteit. Troost ontvang je van anderen en put je uit de inzet voor anderen. Daarom was voor Paulus, één van de hoofdpersonen in Ignatieffs boek, de liefde groter dan geloof en hoop. 

Een andere les is dat troost niet is te vinden in denkbeelden en abstracte idealen, of die nu religieus zijn of niet. Het zijn mensen, concrete mensen, die ons troosten met hun ervaringswijsheid en getuigenis. ‘In donkere tijden hebben we mensen nodig – mensen die ons met hun voorbeeld laten zien, wat het betekent om ondanks alles door te gaan en zich niet te laten ontmoedigen.’ En die mensen zijn er. Ze vormen als het ware een gemeenschap van heiligen die ons vergezelt als we ervoor open staan. We zijn op onze zoektocht naar troost nooit alleen.


Nog twee boekentips van Gerard(us) 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!


Fortuna’s kinderen

Een trans-Atlantische familiekroniek, Annejet van der Zijl, Prijs: € 24,99   bestel dit boek

 

Zou anno 1875 iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige, schatrijke mevrouw de Fremery ooit geboren was als slavin? Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte bloedlijn? Fortuna’s kinderen is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico’s en hun liefdes niet door huidskleur.

 


Het kleine boek van het leven

202 gedichten voor de geest, het hart en de ziel, Rumi, Prijs: € 22,50   bestel dit boek

 

De soefi-dichter en -mysticus Rumi (1217-1273) spreekt een taal die iedereen verstaat: de taal van de liefde. In dit ‘ kleine boek van het leven’ zijn 202 van zijn mooiste gedichten verzameld. Veel beroemdheden hebben Rumi’s poëzie omarmd, waardoor deze dertiende-eeuwse soefi-mysticus populair is geworden bij een groot publiek. 
In het werk van Rumi komt één thema steeds weer terug: grip krijgen op het innerlijke leven. Zijn poëzie is een trouwe metgezel voor ieder van ons op de reis naar binnen, op zoek naar hoop, licht, stilte, vriendschap en liefde.

Eric Corsius