Gerardus Magazine 2022-1

2022-1

Bijbels koken

Esther en de hamansoren

Het oudtestamentische boek Esther beschrijft de lotgevallen van het Joodse volk dat in de vijfde eeuw voor het begin van onze jaartelling was gedeporteerd naar Babylon. Het boek is kort en leest als een roman. Ahasveros, de koning van Babylon, verstoot zijn vrouw Wasti en kiest de jodin Hadassa tot echtgenote en koningin. Hadassa neemt dan de naam Esther aan. Het lijkt een sprookje, maar de Joodse ballingen worden met de dood bedreigd door Haman, de krijgsheer van de koning, die een genocide beraamt. Esther vindt bij haar echtgenoot de koning gehoor voor de smeekbede van het Joodse volk. De wet die hun uitroeiing voorschrijft, wordt ingetrokken en grootvizier Haman wordt gedood.

De redding van het volk door Esther wordt tot op de dag van vandaag herdacht met het Joodse Poerimfeest (het Lotenfeest) dat in het voorjaar wordt gevierd. Bij het Poerimfeest is het gebruikelijk hamansoren te eten, speciale gevulde koekjes in de vorm van een driekantig hoedje, de hoed van Haman. Ze worden traditioneel gevuld met abrikozen-, pruimen- of maanzaadvulling, maar tegenwoordig zijn zelfs chocolade en andere fruitvullingen populair.


Recept hamansoren

 

Ingrediënten:
200 gram boter • 35 gram suiker • 2 losgeklopte eieren •  zakje bakpoeder • snuf zout • 240 gram bloem • vulling naar keuze

 

Bereiden
Meng de ingrediënten en kneed alles tot een gladde deegbal. Laat 1 uur in plastic rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een licht bebloemd aanrecht tot ongeveer 3 mm dikte. Steek rondjes uit en leg die op de met bakpapier beklede bakplaat. Leg op elk rondje een schepje vulling en knijp driehoekjes.
Schuif de bakplaat in de op 180 graden voorverwarmde oven en bak de koekjes ongeveer 20 tot 25 minuten tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. 

Myriam Steemers