Gerardus Magazine 2022-2

2022-2

Redemptoristen Wereldwijd

Kerstmis in Bagdad: geen bomaanslagen maar ‘Vrede op aarde aan de mensen’

Pater Vincent Van Vossel (86 jr.) vertrok 60 jaar geleden met twee Belgische medebroeders naar Bagdad in Irak. Nu is hij nog de enige Vlaamse redemptorist, maar hij heeft twee Irakese medebroeders. Hij is nog steeds actief als docent kerkgeschiedenis en bijbeluitleg aan de universiteit, maar vooral als pastor in een van de armste wijken van Bagdad. In 2004 werd zijn kerk gebombardeerd, “maar wij gaan door, want ik houd van de mensen en van de woestijn; letterlijk en figuurlijk”. In een kort berichtje vertelt hij over Kerstmis in Bagdad:

Enkele dagen voor Kerstmis werd er al feest gevierd bij de kerk van OLV Boodschap.
Voor de ingang had pater Meyasser een grote kerststal opgezet. ’s Avonds leidde Meyasser het koor dat veel liederen zong en daarna werd er ook nog een toneelstuk in Bagdads dialect opgevoerd. 

Op kerstavond vierde ikzelf samen met kinderen het Feest van de Geboorte in St. Raphael’s kerk. Enkelen waren gekleed als herder of als engel. In processie liepen we naar de kerststal en boden het kindje Jezus onze kaarsjes, liedjes en andere geschenken aan.  
Er was echter een bedrukte stemming, omdat de jongen die gewoonlijk op het einde van de dienst binnen kwam gerend als ‘father Christmas’ met zijn bel en de zak geschenkjes, enkele maanden geleden was omgekomen tijdens een auto-ongeluk. Ter herinnering aan hem droegen kinderen tijdens de offerande zijn rode pak en muts in processie naar het altaar.

Collega-priester Manhel ging voor in de Griekse parochie. Om duidelijk te laten zien dat wij ‘samen-Kerk-zijn’, had hij een schilderij opgehangen waarop gekwetste mensen van de straat waren afgebeeld: ‘wij zijn de armste kerk van de stad, maar ook de plaats waar de overvloedigste kerstpakjes worden weggegeven’.                       

Marianne Debets  Â