Gerardus Magazine 2022-4

2022-4

Een leven voor je

Toekomst in verbondenheid

Als geassocieerd lid van de Clemensprovincie en vrijwilligster van de Clemenspoort – een project van de redemptoristen in Gent (B) – ontmoet ik Gerald Schmittinger regelmatig. Hij woont in het Clemenshuis en is Nils Backes opgevolgd als vrijwilliger. Misschien herinnert u zich Nils, want in april van afgelopen jaar vertelde hij zijn verhaal voor het Gerardus Magazine. Op een dag spreek ik Gerald – die ook in korte tijd redelijk goed Nederlands spreekt – wat uitvoeriger.

 

Vertel eens iets over je achtergrond?
“Mijn naam is Gerald Schmittinger, ik ben 17 jaar oud en sinds september 2021 werk ik in de Clemenspoort als vrijwilliger. Ik kom uit Bonn, waar ik op het Collegium Josephinum – de middelbare school van de redemptoristen – heb gezeten. Vorig jaar heb ik er mijn eindexamen gedaan.
Mijn ouders zijn gelovige christenen en zo kwam ik al heel vroeg in contact met het geloof. Mijn vader werkt in de IT-branche, terwijl mijn moeder voor mij en mijn broer Artur thuis bleef”.

 

Hoe kwam je in Gent bij de Clemenspoort terecht?
“Door naar een redemptoristische school te gaan kende ik de redemptoristen al lang. Zo hoorde ik over hun project RVM, wat voor ‘Redemptorist Volunteer Ministries’ staat. De bedoeling is om leerlingen na de middelbare school voor één jaar naar een redemptoristisch project in het buitenland te sturen en ze daar vrijwilligerswerk te laten doen. Het gaat erbij om groei in hun geloof en persoonlijke relatie met God, maar ook om de ontwikkeling van een sterke persoonlijkheid en van zelfstandigheid. ‘Eén jaar lang iets goeds doen’ – dat is de slogan. Ik vond dat zeer interessant en zo kwam ik uiteindelijk naar de Clemenspoort.”

 

Wat betekenen de redemptoristen voor jou? 
“Aan mijn school hebben de redemptoristen me al voor het grootste deel van mijn leven begeleid. De reden waarom ik voor deze school heb gekozen was vooral dat ik me onmiddellijk welkom en gewaardeerd voelde. De leerkrachten en ook vooral de paters zijn van het begin aan heel vriendelijk geweest en hebben ons alles over de school, de congregatie en haar geschiedenis vertelt. Ze hebben ook een groot aantal werkgroepen en andere vrijetijdsactiviteiten aangeboden. Dit alles heeft mijn beeld van hen als een warme, uitnodigende en waarderende gemeenschap getekend. Intussen voel ik me zelf ook sterk met hen verbonden.” 

 

Je werkt graag met mensen samen? 
“Ja, zeker! Ik vind het heel motiverend om met andere mensen samen te werken en vooral na de lange corona­tijd geniet ik er erg van. Het is leuk om met mensen te werken die dezelfde waarden delen als ik en met wie ik goed overeenkom, die gemotiveerd zijn en een visie hebben, waar ik me thuis bij voel en waar iedereen voor elkaar zorgt. Het team van de Clemens­poort is precies zo’n gemeenschap en ik ben heel blij dat ik er deel van mag uitmaken.”

 

Wat zijn je hobby’s en kan je die ook in Gent waar maken?
“In mijn vrije tijd heb ik altijd piano gespeeld en ben ik graag gaan joggen. Daarnaast heb ik me vooral met projecten op het gebied van elektronica bezig gehouden, onder andere met programmering. Met deze activiteiten houd ik me nu eigenlijk veel minder bezig. Ik heb bijvoorbeeld geen piano op mijn kamer, dus kan ik niet zo regelmatig spelen als vroeger. Programmeerprojecten doe ik al redelijk vaak op mijn werk in de Clemenspoort en heb er dus minder goesting in tijdens mijn vrije tijd. Over het algemeen doe ik daarom meer gezellige dingen met mensen die ik in Gent ontmoet.”

 

Weet je al wat je volgend jaar gaat studeren? 
“Ja, ik ga informatica studeren. Het zit al een beetje in mijn familie, want zowel mijn vader als ook mijn moeder hebben dat gestudeerd. Ikzelf had ook al heel vroeg interesse in computers, heb desbetreffend veel van mijn vader geleerd en me er ook veel in mijn vrije tijd mee bezig gehouden. In de Clemenspoort help ik ook al mee met een aantal IT-zaken, zoals het opnemen van verschillende programma’s. Dat is natuurlijk een zeer gevraagde richting die ook in de toekomst een steeds grotere rol zal spelen.”

 

Hoe zie je je toekomst voor je?
“In het voorbije jaar is mijn zicht op de toekomst sterk veranderd. Hoe wil ik dus weten, wat ik in drie, vier jaar zal willen doen? Daarom plan ik niet te ver in de toekomst, maar denk liever erover na wat in de nabije toekomst zal gebeuren. Wat ik wel al weet is dat ik meer naar eucharistievieringen en andere christelijke bijeenkomsten zal gaan, want in de Clemenspoort heb ik gezien hoe groot het effect van gemeenschap kan zijn voor mijn persoonlijk geloof.
In elk geval wil ik nu graag nog zo veel mogelijk van mijn overige tijd hier in de Clemenspoort genieten!”

Bernadette Van Laere