Gerardus Magazine 2022-4

2022-4

Lees dit eens

Job in coronatijd

Leven zonder oplossing

De parabel van Job als levensles
Ad van Nieuwpoort; Prijs: € 19,99  bestel dit boek

Het is niet zo gemakkelijk om de goede woorden of de juiste houding te vinden om mensen in groot verdriet nabij te zijn. Soms denk ik wel het goede te doen, maar blijkt het achteraf toch niet zo ervaren te zijn. Of omgekeerd, dat ik denk niets bijzonders te hebben gedaan en de ander dit juist heel prettig heeft gevonden. 

Ik heb geleerd daarin vooral op mijn intuïtie te vertrouwen. En niet te snel met een (geloofs)antwoord te komen. Maar wat kan het geloof dan bieden?

Van Nieuwpoort, theoloog, predikant en schrijver, weet in het boek ‘Leven zonder oplossing’ de parabel van Job levensecht te schilderen en te verbinden met het leven van mensen. In korte hoofdstukken legt hij Jobs verhaal naast de verhalen van mensen die hij in zijn werk tegenkomt in tijden van onzekerheid, ziekte en verlies, maar ook bij rouw, scheiding en burn-out.

Jobs lijden wordt niet weggepoetst, opgelost of verklaard, maar krijgt taal in de volle breedte.  Daarmee is hij niet alleen een persoon uit het bijbelboek, maar is iedereen die door ellende en tegenspoed wordt getroffen; de vrienden zijn niet alleen de drie vrienden van Job, maar iedereen die – goedbedoeld – oplossingen en antwoorden zoeken en geven, maar daarmee de ander niet verder helpen en zelfs niet serieus nemen. 

Job in coronatijd: zo actueel, juist in een tijd dat het maakbaarheids­ideaal afbrokkelt en mensen ervaren dat we het leven niet altijd in de hand hebben. Wat Job op de been houdt, is “een Kracht die hem gaandeweg leert te leven zonder oplossing”. God niet als oplossing of als oorzaak van lijden wat hem overkomt; God blijft God, Hij Die Is. Een eeuwenoud boek verteld voor mensen in de 21e eeuw. 

 


Nog twee boekentips van Gerard(us) 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!


Doe en denk als De Kleine Prins

Vrij, dromerig, vol verwondering, charmant, gul, eerlijk, vriendelijk.  
Stéphane Garnier; Prijs: € 15,99 bestel dit boek

‘De Kleine Prins’ van Antoine de Saint-Exupéry blijft fascineren. Dat blijkt uit dit boekje van Stéphane Garnier. Laat je door ‘De Kleine Prins’ inspireren om positiever en lichter door het leven te gaan, goed om te gaan met je werk en je naasten. Als je je soms verloren voelt in een wereld waarin alles te snel gaat en waarin je jezelf niet herkent, doe dan als dit fenomenale personage uit de Franse literatuur en vind het kind terug dat nog steeds in je sluimert. ‘De Kleine Prins’ leert je om je niets aan te trekken van wat anderen vinden, de tijd te nemen om te leven, in staat te zijn lief te hebben en bescheiden te blijven. 


Violeta

Een roman 
Isabel Allende; Prijs: € 24,99  bestel dit boek

Violeta del Valle komt ter wereld op een stormachtige dag in 1920. De schokgolven van de Eerste Wereldoorlog zijn dan nog steeds voelbaar. En de Spaanse Griep slaat inmiddels genadeloos toe. Haar leven wordt dus vanaf het begin gekenmerkt door buitengewone gebeurtenissen. 
In een brief aan iemand van wie ze zielsveel houdt, schrijft Violeta over de armoede en voorspoed, de verliezen en vreugdes, en over de grote liefdes van haar leven en het verwoestende liefdesverdriet dat daarna kwam. 

Nan Paffen