Gerardus Magazine 2022-4

2022-4

Bijbels koken

Blintzes voor Sjawoe’ot uit Deuteronomium

Sjawoe’ot is het joodse Wekenfeest dat precies zeven weken na Pesach wordt gevierd. Dit jaar wordt het gevierd op 5 en 6 juni. Het is een heel traditierijk feest. Behalve een oogstfeest, waarop de joden het einde van de oogst vieren, is het ook een openbaringsfeest met de herdenking van de dag dat God zijn Wet, de Thora, aan het joodse volk openbaarde op de berg Sinaï.
Sjawoe’ot is de bekroning van Pesach. Deze periode heet ook wel omertelling. Dit is de telling van de dagen (7x7+1) van Pesach tot Sjawoe’ot. In deze periode vindt een mentale voorbereiding plaats om op Sjawoe’ot het Verbond te vieren. 
Tijdens de eerste avond van Sjawoe’ot wordt uit de eerste vijf boeken van Mozes (de Torah) en uit het boek Ruth gelezen. Op dit feest is er aandacht voor de vreemdeling Ruth, een Moabitische, die van elders kwam om zich aan te sluiten bij het volk. In Ruth 1,16 zegt Ruth tegen Noömi: “Vraag me toch niet langer u te verlaten en terug te gaan, weg van u. Waar u gaat, zal ik gaan, waar u slaapt, zal ik slapen; uw volk is mijn volk en uw God is mijn God.” 
Er staat vooral melkkost op het menu. Dit symboliseert de relatie tussen een moeder en haar pasgeboren kind dat met zorg en lichte kost gevoed wordt. Op dit feest worden de blintzes, gevulde pannenkoekjes of flensjes, gegeten. 

 

 

Recept: Charoset (8 personen)

 

Ingrediënten
Voor de vulling: 250 gram kwark, ½ kop geklopte cottage cheese, 1 eidooier, 2 eetlepels suiker, 1 zakje vanille suiker
Voor de blintzes: 2 eieren, 2 eetlepels olie, 1 kopje melk, ¾ kop bloem, snufje zout, ½ kopje boter (om te bakken)

 

Bereiden
Laat de kwark en de cottage cheese uitlekken. Meng voor de vulling alle ingrediënten in een schaal en zet die 30 minuten in de koelkast. Meng voor het deeg de eieren, olie en melk. Voeg bloem en zout toe en klop goed door. Zet dat ook 30 minuten in de koelkast. Beslag moet niet te dik zijn.
Smelt voor iedere blintze 1 theelepel boter in een kleine koekenpan en giet er ongeveer 3 theelepels beslag in en laat dit goed uitlopen over de bodem van de pan zodat het een dunne pannenkoek (flensje) wordt. Bak de blintze goudbruin. Haal uit de pan en leg 1 eetlepel vulling op de bruine kant van de blintze en rol hem op als een envelopje. Leg ze in een schaal. Zijn ze klaar zet ze dan nog even een paar minuten de pan bakken voor een bruin kleurtje.  

Miryam Steemers