Gerardus Magazine 2022-5

2022-5

Lees dit eens

De dag dat God de kerk verliet

God onder de mensen

Toon Tellegen; Prijs: € 18,99  bestel dit boek

“God woonde in een kerk. Naar alle tevredenheid, vond hij. Mensen zochten hem daar op, konden het goed met hem vinden. Maar op een dag veranderde hij van gedachten. Hij hing een briefje op de deur: ”Ik ben even weg. God”.
De eerste regels van het eerste verhaaltje van dit boekje van Toon Tellegen vormen al een verrassend juweeltje; de moeite waard om beschouwend bij stil te staan. Niet de mensen hebben de kerk verlaten, maar God zelf… Maar is dat wel zo? “Hij was niet weg, maar wilde dat de mensen dat geloofden…” Weer een verrassende wending; en het verhaaltje is nog maar drie zinnen oud. Vanzelf lees je verder. Dat God er niet meer is, vindt de één prima, voelt zich zelfs bevrijd, en de ander mist hem toch wel. God wordt pas tientallen jaren later dood teruggevonden toen de kerk werd verkocht. God is net zo kwetsbaar als de mens naar wie niet wordt omgekeken… 
Zo zitten alle verhaaltjes van Toon Tellegen, inmiddels 82 jaar oud, vol symboliek, vol verrassende wendingen, maar van de andere kant zijn ze ook weer heel gewoon en alledaags verteld, met een vleugje humor.
Tellegen is vooral bekend om zijn dierensprookjes, op het eerste gezicht voor kinderen, maar ze geven volwassenen veel te denken. Dat geldt vooral voor deze verhalenbundel waarin niet de eekhoorn de hoofdrol speelt, zoals in vele dierenverhalen van hem, maar God, die opduikt in bizarre gesprekjes en verrassende situaties. Zo vraagt God aan een beeldhouwer om een beeld van hem te maken. Wie met de bijbel is opgegroeid zal meteen denken aan het tweede van de tien geboden, waarin verboden wordt een beeld van God te maken. ‘Maar u bent toch onzichtbaar?’ antwoordde de beeldhouwer dan ook. ‘Daarom juist’, zei God: “Je moet mijn onzichtbaarheid zichtbaar maken, dat is toch de essentie van kunst?” De kunstenaar vond dat een antwoord van niks, een cliché. Net als ‘het onzegbare zegbaar maken, of het onhoorbare hoorbaar maken’’. Toch ging hij aan het werk, maar het werd een beeld van niks…
In korte verhalen brengt Tellegen God ter sprake, in verrassende, humoristische beelden, maar uiteindelijk is God in geen enkel beeld te vangen.


Nog twee boekentips van Gerard(us) 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!


Gesprekken op maandag

Over de sacramenten
Vonne van der Meer met Nico de Gooijer; Prijs: € 19,99 bestel dit boek

Vonne van der Meer kende pastoor Nico De Gooijer van de Sint-Vituskerk te Naarden. Zij vroeg hem eens of hij iets kon vertellen over de sacramenten die de katholieke kerk kent, waaronder het Heilig Oliesel. De Gooijer vertelde wat er tijdens de toediening van dit sacrament gebeurt en legde haar de oorsprong en betekenis uit. Het werd Van der Meer duidelijk dat zij deze heldere en levendige verteller nog veel meer te vragen had. In een reeks bijeenkomsten spraken ze over zijn ervaringen als priester, één die alle veranderingen in de kerk in de jaren zestig, zeventig had meegemaakt. Pastoor De Gooijer is inmiddels (in 2019) overleden.

 


Julia

Vrijgevochten keizersdochter  
Rosita Steenbeek; Prijs: € 23,99  bestel dit boek

Julia is het enige kind van keizer Augustus. Ze zegt wat ze denkt, houdt van provoceren, maakt verre reizen en frequenteert een literaire kring van geestverwanten die moeten aanzien hoe de Republiek een keizerlijk regime wordt. Een van hen is haar grote liefde Jullus Antonius. In deze kring worden subversieve teksten geschreven en snode plannen gesmeed, waarin Julia gevaarlijk wordt meegesleept.
Rosita Steenbeek gaat op zoek naar deze omstreden en vergeten keizersdochter en wekt haar tot leven, geholpen door gedegen historisch onderzoek, de poëzie van Julia’s tijdgenoten, en door plekken uit haar leven te bezoeken, waar deze geschiedenis aanraakbaar wordt. 

Henk Erinkveld CSsR