Gerardus Magazine 2022-5

2022-5

Bijbels koken

Rozijnenkoek van koning David

Rozijnenkoeken waren in het oude Midden-Oosten populair. Ze werden gegeten op feestdagen. Het was een dure delicatesse. Rozijnenkoeken waren niet alleen een feestelijk gerecht, maar geperst in dikke plakken boden ze ook een manier om voedsel te bewaren in een warm klimaat. Rozijnenkoeken komen in de bijbel veelvuldig aan de orde.
In het boek Samuel staat een verhaal over een slaaf die was flauwgevallen, omdat hij langere tijd niets had gegeten. Met een rozijnenkoek bracht men hem weer bij zijn positieven. Rozijnenkoeken werden ook gebruikt in rituelen in heidense tempels. Wellicht is dat de reden waarom in het boek Hosea staat dat God rozijnenkoeken verbiedt. Niet zozeer de koek, maar de aanbidding in een heidense tempel wordt afgewezen. Dat maakte de rozijnenkoek ook verdacht. Het was de joodse bevolking verboden aan heidense rituelen deel te nemen.

 

Feest rond de Ark
Al vijftig jaar stond de door de Filistijnen geroofde Ark des Verbonds in Kirjat-Jearim wanneer koning David besluit hem op te gaan halen en thuis te brengen in de tempel in Jeruzalem. Zo lezen we in 2 Samuel: “Hij ging met zijn gevolg op weg om de ark van God op te halen uit Baäla in Juda, de ark waaraan een bijzondere naam verbonden is: die van de Heer van de hemelse machten, die op de cherubs troont”. 
De thuiskomst van de Ark werd groots gevierd. David danste van vreugde voor de Ark uit. Toen de Ark in de tempel was neergezet, schonk koning David aan heel het volk rozijnenkoeken. 

 


Recept: Rozijnenkoek 

 

Ingrediënten:
4 eieren, 125 gr honing, 125 g zelfrijzend bakmeel, ½ tl zout, 500 g rozijnen (ja dat is veel, maar moet), 250 g fijngehakte amandelen. Optioneel: Poedersuiker als garnering.

 

Bereiding
Klop de eieren schuimig met de garde. Spatel beetje bij beetje de honing, het meel, het zout, de rozijnen en de stukjes amandelen er doorheen. Schep het beslag in een goed ingevette cakevorm en bak de koek in 30 minuten in de voorverwarmde oven. Goed laten afkoelen op een rooster en serveren met poedersuiker. Geniet van koning Davids geschenk. 

Myriam Steemers