Gerardus Magazine 2022-5

2022-5

Redemptoristen Wereldwijd

Van vluchteling tot koorbisschop 

Vrijdag 13 mei jl. was een gedenkwaardige dag voor Paulus Sati, redemptorist, vooral gezien zijn levensloop. Op die dag werd hij namelijk tot ‘koorbisschop’ aangesteld in de Chaldeeuws-Katholieke kerk in Caïro (Egypte). 
Eind jaren ’70, tijdens het bewind van Sadam Hoessein, vluchtten zijn ouders met hun kinderen weg uit Irak. Van de 1,4 miljoen christenen verliet toen ongeveer twee derde het land. Het gezin Sati kwam uiteindelijk terecht in Amsterdam waar Paulus opgroeide en naar school ging.
In de jaren negentig kwam hij in contact met de redemptoristen van Nederland en België. Paulus ontdekte voor zichzelf dat zijn toekomst bij de redemptoristen lag en hij begon zijn studies daarvoor in Würzburg (Duitsland). In 2001 werd hij redemptorist en in 2010 volgde zijn priesterwijding. 
Aanvankelijk werkte hij als ziekenhuispastor in Trier, maar pater Paulus merkte dat zijn hart elders lag. Hij kreeg van het provinciaal bestuur verlof om naar Antwerpen te verhuizen waar hij pastor werd in een parochie van de Chaldeeuwse christenen. Hier werkte hij met hart en ziel voor de migranten die gevlucht waren uit Irak en Turkije, maar zijn verlangen ging opnieuw verder… In 2018 verliet hij Antwerpen en verhuisde naar Caïro waar hij benoemd werd tot administrator van de Chaldeeuwse kerk. Deze regio voelde als zijn ‘thuis’. 
Zijn vertrouwdheid met de christenen van de Chaldeeuwse kerk, en zijn geschiktheid voor deze belangrijke functie, werd in mei jl. dan ook bevestigd door kardinaal Louis Rafael Sako, patriarch van Bagdad van de Chaldeeuws-Katholieke kerk. Hij stelde pater Paulus tot ‘koorbisschop’ (hulpbisschop en archimandriet) van de Chaldeeuwse kerk aan. De plechtigheid vond plaats in de Basiliek van OLV van Fatima in Héliopolis (Caïro). 
Bij deze gelegenheid waren zijn confraters v.l.n.r. Johannes Römelt, coördinator Europa, Jan Hafmans, provinciaal en Yves de Mey, overste in België, aanwezig. Van hen ontving pater Paulus een kostbare relikwie van Alfonsus de Liguori, de stichter van de redemptoristen. Hij was er zichtbaar erg blij mee.

Marianne Debets