Gerardus Magazine 2022-6

2022-6

Kijken is een kunst

Samen eten smaakt anders

Enkele weken geleden was ik bij de jezuïeten in de Oude Abdij van Drongen (vlak bij Gent) voor een retraite. Zij staan bekend om de Geestelijke Oefeningen, geïnspireerd door hun stichter Ignatius. Meestal kun je in abdijen ook van alles kopen zoals boeken en kaarten, maar de jezuïeten zijn daar spaarzaam mee. 
In een hoekje bij het onthaal (receptie) staat echter wel een vitrine met zogenaamde ‘ovengodjes’: kleine beeldjes die de goden gunstig stemmen en daardoor het keramisch proces in de oven wonderwel overleven. Ze zijn gemaakt door de Gentse kunstenaar MaRf, pseudoniem voor Freddy De Vos die naast zijn beroep – industrieel ingenieur – beeldhouwer en keramist is.
Ik werd geraakt door een klein keramisch beeldje van ca. 20 cm hoog, een figuurtje dat een levensgrote vis in zijn armen draagt. De vis was het herkenningsteken voor christenen en verwijst naar het woord ‘ichtus’, vis in het Grieks. Het woord is samengesteld uit de beginletters van de Griekse woorden voor Jezus, Christus, Gods Zoon en Redder.
Toen ik zo in gedachten verzonken bij de vitrine stond, kwam plotseling pater Wauthier de Mahieu, een oudere, maar vooral wijze mens door de gang aanlopen. Omdat hij jarenlang in Afrika had gewerkt en vertrouwd was met vele soorten religies, vroeg ik wat hij van deze ‘ovengodjes’ vond. Met een verwijzing naar een dierbaar bijbel­verhaal zei hij: “Als de vrienden van Jezus blij of droevig waren, zei hij vaak: Haal eens een visje en laten we dat eten.” Het gaat erom dat mensen samen aan tafel zitten en datgene wat je hebt aan eten deelt met elkaar. En niet alleen eten deelt, maar veel meer. Samen aan tafel wordt zo anders dan wanneer je in je eentje een visje of wat brood eet. Samen eten smaakt anders.
Het is momenteel zomertijd, vakantietijd, een tijd om te reizen of om gewoon thuis te blijven en vrienden of familie uit te nodigen. Wat is dan aardiger dan samen te eten aan een lange tafel buiten in de schaduw van de bomen? Dat je – zo vaak als mogelijk is – het leven viert en ieder ruimte biedt om zich uit te spreken wat er in het hoofd, ziel en hart omgaat. 
Wat mij betreft staat dit klein figuurtje met de vis in zijn armen symbool voor dit alles. 

 

Marije Bijleveld