Gerardus Magazine 2022-7

2022-7

Lees dit eens

Alles begint met luisteren

Het kan wel   

Tussen binnenhof en buitenwereld 
Emile Roemer - Prijs: € 13,95    bestel dit boek

Rond 1 augustus was de gouverneur (Commissaris van de Koning) van (Nederlands) Limburg, Emile Roemer, ‘kloostergast’ in Wittem. Voor de tv-serie met die naam maakte hij een paar dagen het leven en werken mee in ons klooster. Begin oktober zou de uit dit bezoek ontstane tv-documentaire op een zondagnamiddag worden uitgezonden; kijk desnoods via ‘uitzending gemist’!
Het was een aangenaam bezoek van een sociaal betrokken mens die zijn sporen heeft verdiend in de Tweede Kamer (tot eind 2017), en daarna als (vervangend) burgemeester van Heerlen, en in 2020 ook nog even in Alkmaar. Dat een politicus van de SP wordt voorgedragen en in oktober 2021 benoemd tot Commissaris van de Koning, is opmerkelijk, maar is wel een signaal dat hij in brede kring wordt gezien als een verbindende figuur met een warm hart. Zo mochten wij hem ook leren kennen. 
Bij zijn afscheid van de communiteit gaf hij ons een boek van zijn hand cadeau, dat hij in 2015 schreef. Het is een verslag van ruim 20 bezoeken die hij aflegde bij mensen, bedrijven en instellingen die nieuwe wegen gaan om zich beter te kunnen inzetten voor meer rechtvaardigheid en een betere samenleving. 
Hij bezocht de toenmalige president Lula van Brazilië en een oppositieleider in het toen door een financiële crisis getroffen Griekenland; hij luisterde naar vluchtelingen uit Somalië en theeplukkers in Kenia, maar deed ook nieuwe ideeën op bij inspirerende pioniers in eigen land, zoals een wijkverpleger die een nieuwe vorm van buurtzorg ontwikkelde, een bedrijf dat – tegen de trend in- alle werknemers een langjarig contract aanbiedt. 
Emile Roemer heeft zelf 17 jaar voor de klas gestaan in Boxmeer en is geïnteresseerd in nieuwe vormen van praktijkonderwijs en is blij met mooie initiatieven van onderop.  Alle mensen die hij bezocht hebben met elkaar gemeen dat ze problemen die ze bij hun werk tegenkomen, creatief oplossen met nieuwe ideeën. Het boek heet niet voor niets ’Het kan wel’, omdat Roemer wil aantonen dat het de moeite waard is goed te luisteren naar mensen die met optimisme en sociale bewogenheid iets goeds tot stand brengen.


Nog twee boekentips van Gerard(us) 

Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. Bestel telefonisch of via internet bij hem een of meer boeken van deze pagina. Deze worden dan zonder portokosten thuis bezorgd. 
Koop uw boeken bij Gerard, dus!


Wat de bijbel wél zegt over homoseksualiteit

Daniel A.Helminiak / Mark-Robin Hoogland, Prijs: € 19,95 bestel dit boek

Dit boek van een Amerikaanse RK priester is vertaald door de passionist dr. Mark-Robin Hoogland, die er zeven overwegingen aan toevoegde. Het eerste deel is vooral een gedetailleerde bijbeluitleg waarin pater Helminiak aantoont dat de bijbel eigenlijk niets en dus ook niets negatiefs zegt over homoseksuele liefde; en dat enkele bijbelteksten ten onrechte gebruikt worden om homoseksualiteit af te wijzen. Het boek kan zeker een hulp zijn tot aanvaarding voor mensen met zulke gevoelens en hun ouders, familie en naasten. Belangrijker zijn misschien nog de overwegingen van pater Hoogland, die de God van de Bijbel en van Jezus Christus laat zien als een God van mededogen en van ook intieme en grensdoorbrekende liefde. 


Aleksandra

Lisa Weeda - Prijs: € 22,99   bestel dit boek

Lisa Weeda vertelt het verhaal van een uitzonderlijke familiegeschiedenis, die begint bij haar grootmoeder Aleksandra. In 1942 wordt zij vanuit Oekraïne gedeporteerd en in Duitsland in de oorlogsindustrie tewerkgesteld. Kleindochter Lisa reist in opdracht van haar vierennegentigjarige grootmoeder naar diens geboorteplaats Loegansk, op zoek naar het graf van haar oom Kolja die sinds 2015 is verdwenen. Ze weet de grenspost van het oorlogsgebied te trotseren. In haar verbeelding ontmoet ze haar overgrootvader en gaat samen met hem op zoek naar sporen van haar neef Kolja.

Henk Erinkveld CSsRÂ