Gerardus Magazine 2022-7

2022-7

Bijbels koken

Honingcake voor Rosj Hasjana

Op 26 en 27 september wordt Rosj Hasjana, het joods nieuwjaar, gevierd. Dan breekt volgens de joodse jaartelling het jaar 5776 aan. In Leviticus 23,23-24 staat een verwijzing naar deze feestdag. De Heer zei tegen Mozes: ‘Zeg tegen de Israëlieten: De eerste dag van de zevende maand moeten de hoorns schallen. Het zal voor jullie een rustdag zijn, die je als heilige dag samen moet vieren’. Op die dag gaat men naar de synagoge. Na de synagogedienst worden als symbool voor een goed jaar zoete spijzen gegeten. 
Bij Rosj Hasjana hoort Jom Hasjofar, letterlijk de ‘dag van de sjofar’. De sjofar is een instrument gemaakt van een ramshoorn waarop tijdens de synagogedienst, die ruim vier uur duurt, wel honderdmaal wordt geblazen. Op deze dag wordt de balans opgemaakt van het morele en godsdienstige gedrag in het afgelopen jaar. Mensen vragen elkaar om vergeving voor gemaakte fouten en bidden voor een goed jaar. Na de synagogedienst worden als symbool voor een goed jaar zoete in honing gedoopte stukjes appel en honingcake gegeten. Men wenst elkaar Shanah Tovah een gezegend en zoet nieuw jaar.

Shanah Tovah.

 


 

Recept

 

Ingrediënten
Bloemmengsel: 3 ½ kopjes zelfrijzend bakmeel • ½ theelepel zout • 4 theelepels gemalen kaneel • 1 theelepel 
gemalen kruidnagel • ½ theelepel gemalen nootmuskaat

Honingmengsel: ½ kopje gesmolten boter • ½ kopje honing • 1 ½ kopjes witte suiker • ½ kopje bruine suiker • 2 eieren • 1 theelepel vanille-extract • ½ kopje sterk gezette koffie • scheut whisky

 

Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 graden C en vet een tulbandvorm in met boter.
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, zout, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat goed. 
Meng in een andere grote kom de gesmolten boter, de honing, de witte en bruine suiker, de eieren, het vanille-extract, de koffie en de whisky. 
Meng het bloemmengsel door het honingmengsel tot een glad beslag. Is het te nat? Voeg dan zelfrijzend bakmeel toe. Giet het stevige beslag in de ingevette tulband en bak 55 minuten in de voorverwarmde oven tot de cake goudbruin is. Uit de oven nog 5 minuten laten afkoelen in de vorm.

Myriam Steemers