Gerardus Magazine 2023-1

2023-1

Bijbels koken

Rozijnenkoek uit Jesaja

Lees artikel als pdf
 

In 2006 werd de wereld verrast, omdat in Tell es-Safi, het voormalige bijbelse Gath, vaatwerk is gevonden dat vermoedelijk werd gebruikt voor het maken van rozijnenkoeken. Gath was een van de vijf Filistijnse hoofdsteden. Het ligt in het westen van Israël. De vondst onderstreept het belang van rozijnen in het menu van de Bijbel.
In Jesaja 16 staat het verhaal van Moab die schatplichtig was aan Israël, maar zijn schuld niet voldeed. Daarop werden zijn wijngaarden verwoest en verloor hij zijn druivenoogst en – wat even belangrijk was – zijn rozijnenoogst.
Rozijnenkoeken werden in het oude Midden-Oosten gebruikt als handelswaar en voedselvoorraad. Rozijnen waren kostbaar. Gedroogde en samengeperste druiven vormden een belangrijk ingrediënt in vele lekkernijen. Het waren niet alleen maar platte koeken van geperste rozijnen. Men zegt dat de rozijnenkoeken een voorloper waren van de ‘sufganiyot’ die rondom Chanoeka, het lichtjesfeest in december, worden gegeten en doen denken aan de Nederlandse oliebol.
Maar niet iedereen kon genieten van de vruchten van de wijnstok. 
Zo mocht een Nazireeër geen alcohol gebruiken en niets eten van alles wat afkomstig was van de wijnstok zoals druiven, rozijnen, wijn, azijn en sterke drank. Nazireeërs waren manen en vrouwen die besloten hun leven te heiligen door zich te wijden aan de dienst van God. Wie de Nazireeërgelofte had afgelegd, kreeg een bijzondere religieuze status die aan strenge rituele voorschriften gebonden was. Net als Simson zou ook Johannes de Doper een Nazireeër geweest zijn.

 


 

RECEPT Rozijnenkoek

 

Ingrediënten:
4 eieren • 125 gram honing • 125 gram zelfrijzend bakmeel • 0.5 theelepel zeezout • 375 gram gehakte rozijnen  • 125 gram amandelen 

 

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eieren schuimig. Voeg beetje bij beetje honing, zelfrijzend bakmeel, zout, rozijnen en noten toe. Blijf roeren. Doe het beslag in een ingevette vierkante bakvorm (23 cm). Bak de koek gaar in 30-40 minuten.

Experimenteer eens met de vorm. Meerdere kleinere ronde koeken in plaats van één grote koek. 

Myriam Steemers