Gerardus Magazine 2023-2

2023-2

Lees dit eens

Een verfrissende kijk op Het Oude Boek

Lees artikel als pdf
 

Ode aan de verliezer 

Levenslessen uit bijbelverhalen over hoop, twijfel en succes 
Alain Verheij - Prijs: € 21,99 - hier bestellen

‘Een nieuwe kijk op het oude boek’ is de titel van een boek van pater Lucas Grollenberg uit 1977 waarin hij aan ‘gewone mensen’ nieuwe inzichten over de Bijbel doorgeeft. 
Met name voor katholieken was de Bijbel een vreemd boek. De ‘Katechismus of christelijke leer’, die wij als kind van buiten moesten leren, gaf op de vraag ‘Mogen wij de H.Schrift lezen?’ als antwoord: ‘Wij mogen de H.Schrift lezen, als de uitgave kerkelijk is goedgekeurd’. Grote terughoudendheid dus. Zo’n kerkelijke uitgave stond bij ons in de boekenkast: een pocketuitgave, waarin grote stukken uit het Oude Testament waren weggelaten… Die zouden ons maar in verwarring brengen.
Ondanks de baanbrekende pogingen van mensen als Grollenberg om de Bijbel dichter bij de mensen te brengen, is die voor velen een onbegrijpelijk boek gebleven. Nu huidige generaties opgroeien zonder enige notie van wat Bijbel en christelijk geloof inhouden, wordt het er niet beter op.
In zijn boek ‘Ode aan de verliezer’ geeft Alain Verheij – bijna een halve eeuw na Grollenberg - een  verrassend ‘nieuwe kijk op het oude boek’. Hij studeerde theologie en bijbelwetenschappen, maar heeft zich bepaald niet opgesloten in het wereldje van kamergeleerden. Hij is een veelzijdig schrijver, spreker en radiocommentator. 
Zijn uitgangspunt zijn de levensvragen van de hedendaagse mens: Hoe moet ik leven? Waar put ik hoop uit? Waar vind ik vrijheid?  Met vaart en bravoure hervertelt hij de Bijbel rond een aantal hoofdpersonen, waarbij hij niet de lastige stukken uit de weg gaat die in de pocketuitgave bij ons thuis werden overgeslagen. Hij laat zo de tijd- en cultuurgebondenheid zien van bijbelse verhalen. 
Een doorgewinterde bijbelwetenschapper zal wellicht opmerken dat hij hier en daar wel kort door de bocht gaat, maar ik denk dat de schrijver niet onverantwoord te werk gaat om de essentie van wat de Bijbel ons zegt over te brengen aan de mens van vandaag. Die essentie drukt hij uit in de titel: ‘Ode aan de verliezer’. De bijbelverhalen die hij tot leven brengt, sporen aan om oog te hebben voor het zwakke en kwetsbare in de wereld, in anderen en in onszelf.
Alain Verheij gaat ervan uit dat de lezers niet thuis zijn in de Bijbel en legt daarom achter in het boek een reeks namen en begrippen uit.

 

 


De heks van Limbricht

Suzan Smit - Prijs: € 21,99  - hier bestellen

Dit boek is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw uit Limbricht, nabij Sittard, eind zeventiende eeuw. 

Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan: in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. 


Vertroostingen

Dirk De Wachter - Prijs: € 24,99 - hier bestellen

‘Wat ik zelf heb meegemaakt, doet me nadenken over de vraag: als een mens in de miserie zit, wat helpt dan? Wat doen we wanneer het noodlot ons treft? Waar vinden we troost? Het antwoord kun je in enkele woorden samenvatten: in de aanwezigheid van de ander. 

Als dokter ben je opgeleid om mensen in moeilijke situaties bij te staan, ze te gidsen en een helpende hand te bieden. Maar wat doen we wanneer het noodlot bij ons zelf toeslaat?‘ 

In dit persoonlijke boek onderzoekt Dirk De Wachter, psychiater,  hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Die zit in kunst, in natuur, in schoonheid, in gedachten en rituelen, maar vooral: in de ander.

Henk Erinkveld CSsR   Â