Gerardus Magazine 2023-3

2023-3

Jong in Johannesburg

Trots op Jordan!

Lees artikel als pdf
 

Onze ‘Sister Mura Foundation’ is gevestigd in Yeoville, een volkswijk van Johannesburg, waar 80% van de inwoners bestaat uit migranten en vluchtelingen; een soort Haagse Schilderswijk in het kwadraat dus. 

In deze woelige buurt – met een in elkaar instortende infrastructuur en uit de pan rijzende drugscriminaliteit – proberen wij in de geest van paus Franciscus en Sister Mura een veldhospitaal te zijn voor vluchtelingenfamilies die door HIV zijn getroffen. Vaak bestaat ons werk uit het oplossen van ernstige crisissen, die gepaard gaan met het niet accepteren van de HIV-status en het stoppen met aidsremmende medicijnen. 

Een voorbeeld van werken in zo’n crisissituatie was het verhaal van de Congolese tiener Blandine in de vorige aflevering van ‘Gerardus’. Deze keer vertel ik graag een wat bemoedigender verhaal.

 

Vlucht naar Johannesburg 
Yeoville, een volkswijk van JohannesburgAl jarenlang zijn we verbonden met het Congolese lid van de ‘supportgroep’ Yvette. Ze werd als 18-jarige in Congo uitgehuwelijkt aan een veel oudere man, die een paar jaar na het huwelijk erg ziek werd en overleed. Dat was aan AIDS, maar daar rust zo’n taboe op dat daar nooit over gepraat werd. 

Yvette bleef achter met haar zoon Jordan. De familie gaf Yvette de schuld van het sterven van haar man en zij zag geen andere uitweg dan te vluchten naar Zuid-Afrika, samen met haar 3-jarig zoontje.

Johannesburg is lang niet voor iedereen de ‘gouden stad’ zoals wordt rondverteld in grote delen van Afrika. Yvette kwam in de sloppenwijk van Yeoville terecht en zag geen andere weg om te overleven dan de prostitutie. 

Zo’n 14 jaar geleden kwam ze bij het Klooster Nazareth terecht en ze ontmoette daar leden van de supportgroep. Die werden haar thuis, haar familie. In 2010 kreeg ze nog een dochter. Die bleek HIV+ te zijn. Opnieuw een klap voor Yvette. 

 

Hoop op een betere toekomst 
Jordan, van jongen uit de sloppenwijk tot accountstudent.Jordan groeide intussen op en haalde op school heel goede cijfers, ondanks het ongeregelde leven thuis, met een moeder die ’s avonds meestal ‘de hort op was’. Een Nederlandse zakenman in goede doen kreeg ik zover dat hij beloofde zijn accountantstudie te betalen. 

Nu, vier jaar verder, gaat Jordan in april – de maand waarin deze Gerardus verschijnt – afstuderen. Hij oriënteert zich nu op een internationale stageplaats in Zuid-Afrika, Frankrijk of Canada. Want behalve zijn accountantsdiploma heeft hij een grote troef: hij spreekt vloeiend Frans en Engels! Yvette en Jordans zus en de hele Sister Mura Foundation zijn vreselijk trots op Jordan! Hij straalt! 

Zijn zus deed dit jaar haar plechtige communie. Het gezin bidt elke avond de rozenkrans. In vroomheid kunnen wij Nederlanders niet tippen aan de diepe religiositeit van de Afrikanen. Wij wensen Jordan een heel goede toekomst. En wij hopen dat, als hij een baan weet te vinden, hij zijn moeder Yvette en zijn zusje blijvend kan bijstaan!

Hartelijke groet uit Johannesburg

 


 

Waaraan moeten we geld geven?


We worden overstelpt met acties voor goede doelen. Vluchtelingen in kampen aan de grenzen van Zuid-Europa vroegen terecht onze aandacht. Sinds een jaar zijn het vluchtelingen uit Oekraïne en de schrijnende nood van mensen daar die om hulp vragen. En een verschrikkelijke aardbeving in Turkije en Syrië bracht acties op gang voor giro 555. 
Lezers lieten ons weten: we steunen het liefst een doel, waar we een band mee kunnen opbouwen door concrete verhalen van mens tot mens. Zo’n concrete mens is Ricus Dullaert die werkt onder migranten uit Afrikaanse landen die hun toevlucht zoeken in Zuid-Afrika, een land dat zelf arm is. Vele vluchtelingen zijn ook nog eens besmet met HIV. De Ierse zuster Mura richtte een hospice voor hen op. Toen zij op hoge leeftijd terugkeerde naar Ierland, nam Ricus het werk over en richtte de ‘Stichting Zuster Mura’ op. Als redactie van Gerardus hebben we hem gevraagd om in elke aflevering  te vertellen over telkens één concrete mens die door de stichting wordt geholpen. Het verhaal van Jordan is zijn tweede verhaal. 
Zonder het belang van andere goede doelen tekort te doen, eindigen we elk verhaal met deze oproep: Steun de Zuster Mura Stichting en maak uw bijdrage over op NL96 INGB 0001 0424 00 t.n.v. Klooster Wittem. Vermeld daarbij ‘voor de Zuster Mura Stichting’. Dank u!

Ricus Dullaert