Gerardus Magazine 2023-5

2023-5

Lees dit eens

De regel van Benedictus

Lees artikel als pdf
 

Het monastieke hart

50 stappen naar een contemplatief en zinvol leven 
Joan Chittister - Prijs: € 25,00  hier bestellen

Eind vorige eeuw was ‘Het vuur onder de as’ van Joan Chittister in kringen van religieuzen een bestseller. Onlangs verscheen van dezelfde auteur ‘Het monastieke hart’. Mijn nieuwsgierigheid was onmiddellijk gewekt.

Joan Chittister, de maatschappij betrokken theoloog, feministe en benedictines, schreef dit boek niet enkel voor kloosterlingen, maar voor mensen die op zoek zijn naar houvast in de overweldigende veranderingen die we doormaken. Mensen die pogen de draad van het leven weer op te pakken na de verwoestende gevolgen van een virus. Mensen op zoek naar wat hen echt gelukkig maakt, wat zin en diepte geeft aan het leven, wat duurzaam is en niet door de waan van de dag bepaald wordt en als vluchtig ervaren wordt.

Vanuit de Benedictijnse traditie reikt de schrijfster – zij was twaalf jaar priorin van een vrouwenabdij in de Verenigde Staten - vijftig heldere impulsen aan om dichter bij je diepste kern te komen. Immers levend vanuit je kern vind je meer en meer houvast in de kwetsbaarheid en de broosheid van het bestaan en kun je beter de innerlijke rust bewaren en in balans blijven. 

Vijftig korte hoofdstukken, die helder en inspirerend geschreven zijn met een korte beschouwing over een gebruik, een gewoonte, een element of een functie binnen de wereld van de monniken. Herkomst en achtergrond worden geduid en daarbij wordt uiteraard veelvuldig naar de Regel van Sint Benedictus verwezen. 

Onder het kopje ‘In de praktijk’ dat op elke beschouwing volgt, worden handreikingen voor toepassingen geboden aan hen die niet in het monnikenleven thuis zijn, maar graag wat meer willen leven vanuit die inspiratie. 

Wat betekent dat nu voor mij, levend in de huidige samenleving met grote vragen en uitdagingen in het gezin, in relaties, in werkverhoudingen, in opleiding en scholing, in omgaan met kinderen, enz.? Hoe zet je zijn beschouwingen om in jouw leven van alle dag? Je krijgt geen pasklare antwoorden, maar gedachten die je prikkelen en stimuleren om anders te kijken en te handelen.

Als jij dan werkelijk durft om je te laten leiden door de beschouwingen van deze wijze gids, brengt je dat tot een gelukkig, vervuld en geestelijk rijk(er) leven. Een grote hulp om het wezenlijke vast te houden is, dat de schrijfster na ieder hoofdstuk de kern van wat ze betoogt in vette letters samenvat. Van harte aanbevolen!


Niet niks

Een jaar met de dood op mijn hielen
Hiske Dibbets - Prijs: € 20,00  hier bestellen

Als Hiske Dibbets hoort dat ze kanker heeft met een slechte prognose, staat alles plotseling op scherp. In shock stopt ze met werken. Ze laat haar testament opmaken en trouwt met haar vriend. Ze begint aan een chemobehandeling. Samen met familie en vrienden probeert ze er het beste van te maken. Maar hoe moet je leven als je agenda ineens gevuld is met scans, onderzoeken en chemokuren? Als je weet dat je leven vermoedelijk niet meer zo lang zal duren? Nuchter en met een scherp oog voor surrealistische situaties beschrijft ze wat haar overkomt na de diagnose. 
Een ding is duidelijk: leven met de dood op je hielen is niet niks.

 


Ode aan de boer

Hartverwarmende verhalen over een beroepsgroep onder druk
Margreet Welink en Lode Greven - Prijs: € 27,95  hier bestellen

Toenemende regelgeving, het ontbreken van een opvolger en de soms erg krappe inkomens maken de toekomst voor veel boeren onzeker. Met pensioen gaan ze alleen op papier. In werkelijkheid boeren ze door zolang ze kunnen. Hun boerderij is namelijk meer dan werk. Het is hun hele zijn.
Fotograaf Lode Greven en schrijfster Margreet Welink kwamen voor tijdschrift ‘Landleven’ jarenlang bij boeren over de vloer. Van dichtbij maakten ze het boerenleven mee en legden het vast in woord en beeld en nemen de lezer mee in de wereld van een bijzondere beroepsgroep. Het werd een ode aan de boer.  

Jan Hafmans CSsR