Gerardus Magazine 2023-6

2023-6

Kijken is een kunst

Levenskunst vol symboliek

Lees artikel als pdf
 

Een verhaal over Marthy Kerff, die niet zo ver van Klooster Wittem woont, in HalloHeuvelland – een berichtensite voor de gemeente Gulpen-Wittem – maakt mij nieuwsgierig naar haar werk. Op een middag wandel ik naar haar huis dat wat verscholen ligt achter een boom. De bel bij het tuinhek heb ik over het hoofd gezien, maar wanneer ik op de deur klop, wordt er direct opengedaan. Ik sta ineens midden in het woonhuis. Of is het een atelier? Of een minimuseum? De creatieve gedachten en de hand van Marthy zijn overal zichtbaar. En wanneer ik ergens bij stilsta, vertelt Marthy er onmiddellijk een indrukwekkend verhaal bij.
In mijn achterhoofd heb ik een vraag over een bijzonder kunstwerk dat Marthy het afgelopen jaar maakte voor een wedstrijd: ‘Krabbé zoekt Kahlo’. Jeroen Krabbé nodigde naar aanleiding van deze bijzondere documentaire mensen uit om een kunstwerk te maken waarin je laat zien dat je geraakt wordt door deze bijzondere Mexicaanse kunstenares. 
Op mijn vraag of zij de kunstacademie heeft gevolgd, zegt ze lachend: “Nee hoor, in ben een semi- autodidact, ik heb geschiedenis gestudeerd. Maar, nu wordt haar toon ernstiger, nog voor het einde van mijn studie werd bij mij de ziekte multiple sclerose ontdekt. Daardoor werd ik steeds afhankelijker van zorg. Ik was erg onder de indruk dat Frieda Kahlo op jeugdige leeftijd een ernstig ongeluk overkwam, toch opknapte, maar haar hele leven vocht met heftige rugpijn. Wie het wil, ziet al haar ellende en verdriet in haar sterk symbolische kunst. En ik benadruk meer schaduw en licht in mijn werk”.
De pop die Marthy maakte, is een symbiose van Frieda Kahlo en zichzelf, uitgezonderd het gezichtje. De rechter gezichtshelft is Frieda, de linker is Marthy. In het lichaam, in de armen en benen vloeien de twee personen als van nature in elkaar over. De rechterhand doet denken aan Frieda. De linkerkant lijkt ont-hand. De rechtervoet is een strijkijzer; staat het voor de zwaarte van hun beider leven en proberen ze plooien glad te strijken? Een aangepaste schoen wordt versierd; verlicht deze op subtiele wijze en met een knipoog de zwaarte van hun leven? De pop straalt zowel autonomie uit als ook verlangen  naar verbondenheid met mens en natuur. 
Ik ervaar het kunstwerk als een soort zelfportret die veel kunstenaars – zo wil ik Marthy toch noemen – maken als een soort statement: dit ben ik! Daarnaast werkt Marthy enthousiast verder met collages en glasobjecten. Daarnaast illustreerde ze een dichtbundeltje van haar oom. Het zijn allemaal juweeltjes naar haar maat. Ieder mag hier de eigen gedachten bij hebben, maar kijk vooral verder …

lecerff.jimdofree.com 

Marianne Debets