Gerardus Magazine 2023-6

2023-6

Jong in Johannesburg

De groeiende kerk van father Chris

Lees artikel als pdf
 

In Nederland hebben we te maken met een krimpende kerk. Parochiekerken worden gesloten, kloosters krijgen een andere bestemming. En jongeren zijn maar moeilijk voor het kerkelijk leven te porren. 
Het leuke van mijn werk in Zuid Afrika is dat ik vaak en veel te maken krijg met katholieken uit andere Afrikaanse landen, zoals Zimbabwe, Congo, Oeganda en Nigeria. Dat zijn landen waar de RK kerk vaak stormachtig groeit en waar men nog nooit gehoord heeft van een priestertekort of krimp in de kerk. Deels wordt dat ook veroorzaakt doordat de bevolkingspiramide er in Afrika omgekeerd uitziet als bij ons. In onze streken zijn er heel veel bejaarden en steeds minder jonge mensen; in Afrika zie je nauwelijks oude mensen, maar wel hordes jongeren.

Enthousiaste leerlingen van de computerschool van father Chris (helemaal rechts op de foto).  Op de achtergrond zwaait ‘onze man in Johannesburg’ ons toe.

Apostelen van Jezus
In mijn werk voor de Bredase Stichting Homeplan, die huizen bouwt voor de aller, allerarmsten in zeven ontwikkelingslanden, werk ik al twaalf jaar nauw samen met de Oegandese missionaris father Chris. Hij is lid van de in 1968 in Zuid-Soedan opgerichte congregatie ‘The Apostles of Jesus’. Dat zijn Afrikaanse missionarissen die missioneren in Afrika. Hun aandachtsvelden zijn o.a.: evangeliseren, mensen met HIV opvangen, leken opleiden, aandacht hebben voor de gemarginaliseerden en voor parochiepastoraat. 
In de korte tijd van hun bestaan is de congregatie gegroeid naar 400 missiepaters. Eenentwintig van deze missionarissen werken in Zuid-Afrika. Hun gemiddelde leeftijd is 47 jaar. In de komende tien jaar hopen ‘The Apostles of Jesus’ 50 missionarissen in Zuid-Afrika te hebben. Momenteel help ik de congregatie zoeken naar een regionaal huis in Johannesburg. 

 

Het nieuwe Zuid-Afrika
Met de missionaire inzet van father Chris heb ik uitstekende ervaringen. In de afgelopen jaren bouwde hij op zijn ongelofelijk afgelegen missiepost in samenwerking met Homeplan 110 stenen tweekamerwoningen voor de allerarmsten. Op de computerschool van father Chris die, ook weer samen met Homeplan, in 2017 werd gesticht, studeerden de afgelopen jaren 310 kansarme jongeren af, meest jonge vrouwen. Van hen hebben nu 104 een baan, 59 studeren met een beurs verder op een universiteit of hogeschool, 34 hebben een betaalde stageplaats en 10 startten een eigen bedrijf. 
Father Chris is momenteel met een enorm volkstuinenproject bezig in ‘New South Afrika’, zoals hij zijn afgelegen missiepost noemt. Father Chris is een kampioen ‘life changer’; iemand die het leven van tallozen  ten goede verandert en hen uit de armoede haalt. Hij runt met zijn assistent een parochie met 14 bijkerken. En zijn parochie is uitgegroeid tot de modelparochie van het bisdom Tzaneen.
Heerlijk om hier bij betrokken te mogen zijn!

Ricus Dullaert