Gerardus Magazine 2023-6

2023-6

Bijbels koken

Jakobs linzensoep

Lees artikel als pdf
 

Als Rebekka, de vrouw van Isaak, na twintig jaar huwelijk eindelijk in verwachting is, blijkt dat een moeilijke zwangerschap. Wanneer zij tot God bidt om hulp, wordt haar aangezegd dat zij een tweeling zal baren en dat Esau, de oudste, Jakob, de jongste, zal dienen. 
In Genesis 25,19-34 lezen we hoe de sluwe Jakob zijn broer Esau diens geboorterecht ontfutselt door dit op te eisen in ruil voor een bord van door hem gekookte linzensoep, ondanks dat in die tijd koken een vrouwentaak was. 
Elke man die nu nog zegt dat het recht van de vrouw het aanrecht is, zou erop gewezen kunnen worden dat al in het boek Genesis, het eerste boek van het Oude Testament, een man kookte en blijkbaar nog heel goed ook. Esau en Jakob waren elkaars tegenpolen. Jakob leefde thuis en Esau was jager. Esau wordt vaak gezien als een brute en ongemanierde man die recht op zijn doel afgaat: eten, nu!
Isaak zag de kwaliteiten van Esau. Hij bracht vlees mee van de jacht. Vlees was een belangrijke voedingsbron. Rebekka zag de kwaliteiten van Jakob: kunnen zorgen. Beide kwaliteiten zijn belangrijk om te overleven. Het had samenwerking kunnen opleveren, maar het werd strijd die uiteindelijk zou leiden tot het uiteengaan van de broers, die elk stamvader van een eigen volk zouden worden. 
Jakobs linzensoep is een echte volle lekkere soep, die voedzaam en gezond is, maar vooral de honger stilt. Het is geen soepje vooraf, maar een hoofdmaaltijd.


Recept

 

Ingrediënten 
1 ui • 0,5 tl gemalen komijnzaad • 2 tenen knoflook • 1000 ml groentebouillon bereid van blokjes • 250 g linzen • 1 blikje gepelde tomaten • 1 geraspte wortel • 1 el olijfolie • 0,5 tl gemalen koriander • 1 snuf zout

 

Bereiden
Verhit in een ruime pan de olijfolie en fruit de ui  en voeg komijn en koriander toe. Laat op het laatst knoflook even kort meebakken.
Voeg dan linzen, tomaten, geraspte wortel en bouillon toe. 
Breng de soep onder voortdurend roeren langzaam aan de kook en laat het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen zacht zijn. Is hij klaar dan even pureren tot een gladde soep.
Een heerlijke volle soep, maar onderhandel niet met de maker of maakster, want dat is niet zonder risico’s… 
Eet smakelijk!

Myriam Steemers