Gerardus Magazine 2018-1

2018-1

UIT DE BOEKENWINKEL

Als er iets anders aan de hand is

Nu even niets. Spiritueel heimwee., Jan Prins, uitgeverij Ankh-Hermes, Prijs: € 15,00

Op een bepaald moment in het leven kan het gebeuren dat een mens een groot verlangen heeft naar rust, helderheid en stilte. Zonder duidelijke oorzaak leeft er een opgejaagd, angstig gevoel in je. Je gaat op zoek naar jezelf .

Als je op dat moment toevallig botst op het boek ‘Nu even niets’ dan kan dit op je zoektocht een grote steun zijn.

Jan Prins, radioproducer en coach, geeft een kijkje in de keuken van gewone mensen die door een gevoel van ontevredenheid of crisis in de wereld van spiritualiteit terecht kwamen. Het boek laat je kijken naar de diverse stadia van een spirituele zoektocht. Een verkennende tocht naar je binnenwereld. Een spirituele zoektocht is vaak geen keuze, het is niet iets wat je doet, maar wat je overkomt. Het gaat over echt zijn, vrijheid, werkelijkheid of waarheid. Inzien dat je niet ophoudt bij de grenzen van je lichaam. Ontdekken dat je meer bent dan een persoon waarmee van alles gebeurt. Er is iets geknakt waardoor je niets meer kunt hebben. Het incasseringsvermogen is op. Je beseft dat sleutelen aan jezelf niet helpt.

Dan begint het soms door te dringen dat er iets anders aan de hand moet zijn. Een deel van jezelf heeft spiritueel heimwee. Je staat aan het begin van een spirituele reis.

‘Nu even niets’ is je uitrusting tijdens je innerlijke reis: je wekker, kompas en rustpunt. Een landkaart naar het oneindige niets. Spirituele wegwijzers zoals boeken, citaten, begrippen, rituelen hebben enkel als taak de richting aan te geven. Ze kunnen de deur aanwijzen, maar je moet zelf de deur openen en er doorheen gaan. Om je bewust te worden van het niets, moet je de stilte en de leegte opzoeken in jezelf en om je heen. Schenk aandacht aan stilte en je zult als persoon steeds meer vervagen. Plots neemt de stilte het van je over. Opeens is er een totale ontspanning zonder dat je weet waarom. Ontdekken dat daarin de vervulling ligt, is één van de mooiste dingen die je als mens kan overkomen.

Het verlangen hiernaar noemt Jan Prins ‘spiritueel heimwee’ . In ‘Nu even niets’ helpt hij je op weg om de stilte te zoeken en te vinden.
Nog twee boekentips van Gerard(us)


Gerard Prickaerts van Kloosterboekwinkel Wittem geeft u enkele tips. De drie op deze pagina genoemde boeken kunt u telefonisch of via internet bestellen en worden gratis thuisbezorgd. Koop uw boeken bij Gerard, dus!


Gedichten uit een Wittems hart

Een ode aan de heerlijkheid Wittem en aan het leven
Colla Lumey, Prijs: € 12,95

Colla volgde het kleinseminarie van de redemptoristen in Nijmegen. Hij werd leraar Nederlands en woonde met zijn gezin vlak bij Klooster Wittem. Na zijn overlijden. in september 2016, bracht zijn zoon Stijn zijn mooiste poëzie samen in een schattig boekje; gedichten over de soms zo eenvoudige en wonderbaarlijke dingen die het leven kleuren. Samen met de prachtige foto’s van het Heuvelland, gemaakt door Stijn, is het een bijzonder boek geworden. Om even te proeven: het gedicht ‘God’ eindigt zo: “De God van het grote en het kleine, dus ook de mijne…” Meegaan tot het einde


Stervende mensen nabij zijn

Marinus van den Berg, Prijs: € 14,99

In een van zijn nieuwste boeken belicht Marinus van den Berg op zijn eigen eenvoudige en inspirerende wijze de waardevolle kant van het nabij zijn van stervenden. Het zijn korte hoofdstukjes rond vragen die opkomen bij de verschillende aspecten die in een stervensproces kunnen voorkomen. Deze worden afgewisseld met mooie teksten die kunnen troosten en bij verschillende gelegenheden gebruikt kunnen worden. Een boek dat nabestaanden en mantelzorgers, maar ook professionals en vrijwilligers kan helpen. Op woensdagavond 14 maart a.s. zal de auteur in Wittem in het kader van de Boekenweek over dit thema een lezing verzorgen.

Bernadette Van Laere