Gerardus Magazine 2018-6

2018-6

Ten slotte

Berichten

VIERINGEN IN WITTEM

Zaterdags: Zaterdag 19.00 uur: Kringviering van Woord en Gebed

Zondags: Eucharistievieringen om 09.00 uur, 11.00 uur en 18.00 uur

Door de week:

08.00 uur: Morgengebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door een eucharistieviering.

12.00 uur op elke donderdag: Rozenkransgebed voor de vrede

18.00 uur: Vespervering

Kerk en kapellen zijn elke dag open van 08.00 uur tot na de laatste viering (door de week: 18.15 uur).

Misintenties (door de week € 10,- en in het weekend € 25,-) kunt u opgeven bij de kloosterreceptie; liefst per email (info@ kloosterwittem.nl) of via tel.nr. 0031 (0)43 450 1741.


SEPTEMBER CULTUURMAAND IN WITTEM

Van 7 t/m 30 september zijn de jaarlijkse Kunstdagen Wittem, met onder meer 15 concerten, veel beeldende kunst en tal van educatieve en literaire projecten. Dit jaar staat de samenwerking tussen jong talent en regionale sterren centraal. Ga voor het veelzijdige programma en alle informatie naar www.kunstdagenwittem.nl

 

EEN GUIDO MOONSPARK IN GENT

Grondlegger van de Clemenspoort is de redemptorist Guido Moons. Toen de plannen nog volop in ontwikkeling waren, stierf hij geheel onverwacht op 20 november 2014, slechts 61 jaar oud. Zijn naam wordt nu ook verbonden met het park dat naast de Clemenpoort is aangelegd. Het naamplaatje wordt op zaterdag 8 september om 11.00 uur onthuld, waarna er diverse speelse activiteiten volgen, waaronder een picknick en een kaarten- en posterbeurs. Daarmee begint de Clemenspoort een nieuw werkseizoen; een activiteitenoverzicht staat te lezen op www.clemenspoort.be.

 

PELGRIMSREIS NAAR PEERKE IN SURINAME

Na de onvergetelijke reis naar het land van de zalige Petrus Donders begin dit jaar, is er begin 2019 weer een kans: van donderdag 14 tot maandag 25 februari. Ook deze reis is in samenwerking met het Maastrichtse Huis voor de Pelgrim, dat o.a. de administratieve en financiële kant verzorgt. Reisleider is Jelle Wind, geassocieerd lid van de redemptoristen, woonachtig in Klooster Wittem, samen met een Surinaamse reisagent en een lokale gids. Een mooi hotel aan de Surinamerivier in Paramaribo is de uitvalbasis, op loopafstand van de binnenstad met o.a. de houten kathedraal. Er zijn excursies naar het tropisch regenwoud, zoals natuurlijk naar Batavia waar pater Peerke Donders tussen de melaatsen woonde, maar ook naar een resort om te relaxen en de natuur en het dorpsleven in het binnenland te leren kennen. Er is ook aandacht voor het slavernijverleden, de plantages en de multiculturele samenleving van Suriname. We reizen in kleine busjes, deels ook per kleine open boot (korjaal).

De reis kost € 2045 (2-persoonskamer), incl. vliegreis vanaf Amsterdam en alle inlandse reizen, grotendeels half pension; excursies en de lokale gids zijn in de prijs inbegrepen. Nieuwsgierig? Vraag vrijblijvend de uitvoerige reisinformatiegids aan bij dhr. Jelle Wind: j.wind@redemptoristen.nl

 

JAARFEEST BROEDER ISIDOOR: 6 EN 7 OKTOBER

A.S. In nummer 2014/8 schilderde Marianne Debets een portret van de zalige broeder Isidoor en zijn verering in het passionistenklooster in Kortrijk (B). Ze schreef over de frappante gelijkenis tussen hem en de redemptoristenbroeder Gerardus Majella. Toen in 2014 het tijdschrift ‘Het Teken’ van de Vlaamse passionisten werd opgeheven, zijn veel lezers overgestapt naar het Gerardus Magazine. Ze bleven op de hoogte van de verering van ‘hun’ broeder Isidoor door een contactblad dat vier keer per jaar aan hen werd meegestuurd. De afspraak is nu om in deze rubriek aandacht te geven aan de verering van Broeder Isidoor. Want ook andere lezers zijn welkom om eens naar Kortrijk te komen!

Zijn jaarfeest op zondag 7 oktober is een mooie gelegenheid. Om 15.00 uur is er een plechtige eucharistieviering, opgeluisterd door het St-Janskoor o.l.v. Philip Hiltrop en organiste Brigitte Buyck.

Pastoor Guido Cooman van de parochiale eenheid Hoog-Kortrijk gaat dan voor en houdt de homilie. Op zaterdag 6 oktober is zijn sterfdag (nu 102 jaar geleden); er is dan om 11.00 uur een eucharistieviering. Van 28 september tot 6 oktober is er noveengebed tot broeder Isidoor.

Alle informatie kunt u krijgen bij via www.passionisten. be of bij het ‘Secretariaat br. Isidoor’: passionisten, Wandelingstraat 33, B 8500 Kortrijk tel 0032-(0)56- 241777. Of stuur een mail naar maurice.mazijn@telenet.be. Wilt u een misintentie bestellen (€ 10) dan kan dat via postrekening IBAN BE 510000 4345 2562 – BIC BPOTBEB1 (met vermelding van ‘intentie’).

Bij het jaarfeest gedenken wij de onlangs overleden Isidoor-vereerders: Gusta Vermaelen (Rotselaar), Margriet Vanhoorenbeke (Moorsele), Simonne en Renee Tilman (Turnhout) en Huberta Embrechts (Lichtaart).


Pater Maurice Mazijn vertelt dat veel mensen kracht putten uit het gebed tot de zalige broeder Isidoor. Dat blijkt ook uit een brief van een vereerster. “In 1999 begon mijn man te sukkelen. Hij begon te lijden aan geheugenverlies. Elke nacht kreeg hij maagkrampen. Hij wandelde dan wat rond en tegen de morgen kon hij uiteindelijk wat slapen. Na consultatie van verschillende geneesheren kregen wij te horen: ‘Uw man heeft de ziekte van Parkinson’. Zijn toestand verslechterde vlug. De dokters raadden ons aan hem op te laten nemen in een verpleegtehuis. Daarvan wilden wij niet weten. Samen met mijn zoon heb ik voor hem gezorgd. Gelukkig konden wij rekenen op de toegewijde hulp van de verpleegsters van het Wit-Gele Kruis en op de geestelijke bijstand van onze goede vriend Broeder Isidoor! Hij heeft ons moed en kracht gegeven om de zorg voor onze dierbare zieke vol te houden tot aan zijn dood. Vake is rustig gestorven op 5 december 2005. Hij hield veel van mensen, van vogels en de natuur. Hij was een goede echtgenoot, een echte vader en een goede vriend voor onze zoon. Aan alle beproefde mensen durf ik te zeggen: doe met veel vertrouwen beroep op de zalige Broeder Isidoor. Hij heeft ons geholpen om de moed niet te verliezen en om gedurende meer dan vijf jaar voor onze zieke te zorgen.”




Licht voor onze doden


Wij gedenken onze overledenen tijdens de eucharistieviering in
Wittem op zondag 30 september om 9.00 uur.


America Mw. J.W.T. Joosten-van Dijck. Boxmeer Mw. R. Hermkes-Litjens. Brazilië Pater Pio Hensgens. De Kwakel Dhr. P. van Os. Etten Leur Mw. S. Veltman-Marjot. Gulpen Dhr. J.H.A. Meertens. Haarlem Dhr. C.C.P. Blom. Heeten Mw. G.M. Ruiter-Tepperik. Horst Mw. Hermans. Kerkrade Mw. H. Degens-Kohlwagen. Linne Dhr. L. Peeters. Loon op Zand Mw. E.M.A. van den Bersselaar-de Weijer. Maastricht Mw. C. Mali-Simais. Milheeze Dhr. F.J.M. van Wetten. Nijmegen Pater F. Boddeke. Oirlo Mw. A. Bastiaans-Teuws. Oudorp Dhr. Kerkhof. Rotterdam Dhr. G. de Man. Schalkhaar Mw. E.J. Hulman-Wichink. Someren Mw. A. v.d. Velden-Rooijmans. Veldhoven Mw. Hellings. Venlo Mw. P.J. Boelders-Busser. Vierakker Dhr. Roording.